"Екстравагантно комедийно шоу" - така проф. Александър Маринов, съветникът на премиера Гълъб Донев, определи разговорите на контактната група с парламентарно представените партии за съставяне на правителство.

"По-скоро ми прилича на комедийно шоу. Форматът е екстравагантен. Той със сигурност подсказва, че политиците не могат да си говорят помежду си", заяви проф. Маринов пред NOVA и продължи:

"Много е любопитно в качеството си на какво Соломон Паси и Росен Плевнелиев ще внесат проект за декларация. Някой трябва да я припознае. Значи някоя партия трябва да я внесе. Тогава тя става декларация на партия", обясни Маринов.

И даде пример: "Ако ГЕРБ, ДПС и "Български възход" излязат с такава обща декларация - ето ви гръбнак на възможно правителство. Но се съмнявам, че те ще го направят".

Според него не е нужно да има правителство на всяка цена.

"Нужно е правителство, което да работи и да върши работа", смята той. По-думите му, за да работи парламентът, са нужни ясно дефинирани краткосрочни цели.

"Наивно е да се смята, че едно правителство, сглобено в тази ситуация, ще има дълъг хоризонт", посочи още проф. Александър Маринов.

Той е категоричен, че проект за президентска република няма, но пък има заплахи за парламентарната демокрация.

"Проблемите пред парламентарната демокрация идват от другаде. Проблемът е в партиите, те компрометират парламентаризма", посочи проф. Маринов. "Партиите се управляват като ЕООД-та, като лична собственост", допълни той.

По думите му проект за президентска република няма и не може да има, тъй като "президентът Румен Радев никога не е разсъждавал по този начин".