Преди Обама да излезе на сцената Дейвид Летърман изброи десет причини, поради които според него президентът се е съгласил да му гостува. Едно от предположенията бе, че той бил казал "да", без много да му мисли, "също както Буш направи с Ирак", предаде БТА.
Оказа се обаче, че Обама има свой отговор на въпроса. Малко преди това водещият се шегувал с жена от публиката, която донесла картоф с формата на сърце. "Коя е основната причина да съм тук, ли? Искам да видя този картоф", каза президентът. Жената хвърли картофа на Летърман и каза, че Обама може да го вземе. Обама се пошегува и отговаряйки на въпрос дали някои от острите реакции на здравната му реформа не са предизвикани, поне отчасти, от расистки нагласи. "Преди всичко, мисля, че е важно да напомня, че всъщност бях черен преди изборите", каза Обама, предизвиквайки бурен смях. А Летърман каза: "Колко време сте били чернокож?".
По време на 40-минутния разговор бяха засегнати и много сериозни теми, отбеляза Асошиейтед прес. За войната в Афганистан Обама каза, че познава хора, които искат той да върне американските войски у дома, и други, които искат да увеличи числеността на войските, за да се справят с бунтовниците. Президентът заяви, че няма да взима решение за изпращане на повече войници, докато не приключи с анализа на войната и не определи по-нататъшната си стратегия. "Ще задам някои много трудни въпроси", заяви Обама.
Американският президент прогнозира, че безработицата ще продължи да бъде сериозен проблем поне още една година, предаде Ройтерс. Възстановяването няма да стане за една нощ, заяви президентът.
Обама е първият президент, който се появява в шоуто на Летърман. Преди да стане президент Обама е бил пет пъти негов гост, последно през септември миналата година. Белият дом заяви, че това е добър начин президентът да стигне до още по-широка аудитория.