Военновъздушните сили на САЩ възнамеряват да предоставят на Българските военновъздушни сили два изведени от експлоатация самолета F-16, след като получат одобрение от Конгреса на САЩ, съобщиха от американското посолство в София, след като вчера помощник-държавният секретар Кларк Купър бе на посещение в 3-а авиобаза "Граф Игнатиево".

От мисията на Вашингтон уточняват, че по молба на българското правителство тези два самолета ще бъдат предоставени съгласно Програмата за отбранителни артикули с отпаднала необходимост (EDA) на Министерството на отбраната на САЩ, за да бъдат използвани от служители на българските ВВС като помощни средства за обучение и общо запознаване с техниката.

"Закупуването от страна на България на самолетите F-16 от САЩ посредством Програмата за чуждестранни военни продажби свидетелства за задълбочаване на нашето партньорство в областта на отбраната. През последните две години осъществихме над 170 съвместни военни инициативи. Работейки заедно по настоящата съвместна мисия за охрана на въздушното пространство, ние засилваме нашето партньорство. Чрез него е осигурено обучение в САЩ за над 5000 български военнослужещи, както и над 50 милиона долара американски инвестиции за обновяване на българските военни съоръжения. През дългата история на приятелство и военно сътрудничество между САЩ и България успехите ни доказват за пореден път, че сме по-сигурни и по-силни, когато действаме заедно", се казва още в съобщението на американското посолство.

В САЩ вече се обучават четирима български пилоти, които ще летят на новите изтребители F-16, които България купи, а наскоро българското правителство отправи запитване за още 8.

"Изключително се вълнувам най-после да съм тук, в България. Заедно с американски и български колеги обсъждаме важните за нашите държави бъдещи проекти в областта на двустранното сътрудничество, изграждането на допълнителни способности и задълбочаването на взаимодействието в областта на сигурността, както и оперативната съвместимост не само между България и САЩ като партньори, но и за всички държави-членки на НАТО", каза вчера в Граф Игнатиево помощник държавният секретар на САЩ по политико-военните въпроси Кларк Купър, съобщиха от пресцентъра на Министерство на отбраната.

По думите му десетгодишната пътна карта, която бе подписана между САЩ и България, е само началото за едно още по-разширено и задълбочено стратегическо партньорство в бъдеще, което ще бъде в интерес на нашите държави, но и на Алианса.

"Всички гледаме напред в една по-задълбочена партньорска програма за България, за САЩ, за всички държави в този регион, в който България има роля за подобряване на стабилността. Гледаме напред за изграждане на още по-стабилно сътрудничество в областта на сигурността. Не на последно място, за мен е удоволствие да виждам практическото изпълнение на изграждането на инфраструктурата и бъдещите планове за самолетите F-16", каза още Кларк Купър.