Съдебното решение подлежи на обжалване в 14-дневен срок от съобщаването му пред 5-членен състав. То е подписано с особено мнение от председателя на състава - съдия Пенка Гетова.
Съдебният състав приема за основателен довода в жалбата на Драшков за нарушение на Закона за ДАНС, съгласно който пълномощията на заместник-председателя на агенцията се прекратяват предсрочно при тежко нарушение или системно неизпълнение на служебните задължения, както и при действия, които накърняват престижа на агенцията.
В предложението на бившия председател на ДАНС Петков Сертов не са посочени конкретни служебни задължения, които да не са изпълнени. Такива не са и доказани, се посочва в съобщението.
Друго основание за предсрочното прекратяване на правомощията на Драшков е, че без знание и съгласие на председателя на ДАНС, Драшков е насърчил изготвяне на обръщение и подписване на списък с имена на служители към ДАНС, насочено срещу депутат, с което обръщение е накърнен престижът на агенцията.
В Етичния кодекс на ДАНС са изброени морални задължения на служителите, посочва съдът. Според съдебния състав, спазването на тези етични норми е относимо към престижа на агенцията, но в предложението на Петко Сертов не се сочи нарушаване на такива морални норми. Изразът "действия, които накърняват престижа на агенцията" означава, че това могат да бъдат действията, с които вече е накърнен престижът на агенцията.
Министерският съвет не е ангажирал доказателства пред съда, че подписването на обръщение от заместник-председателя на ДАНС с адресати органи към законодателната, изпълнителната и съдебната власт, както и президента, са действия, които са имали за резултат намаляване на авторитета на агенцията в обществото, поради което не е установено и това основание за предсрочно прекратяване на пълномощията, пише в мотивите на съда.
В особеното мнение на съдия Гетова е записано, че действията на Драшков в изготвянето и изпращането на обръщението на част от служителите в ДАНС действително не са съвместими с неговите служебни задължения като заместник-председател и уронват престижа на службата.