Членовете на Националния съвет на "Продължаваме промяната" (ПП) се събраха на заседание в столичен хотел, за да решат дали да подкрепя правителство с мандата на ГЕРБ и кандидат за премиер Мария Габриел. Преди това е заседавал Коалиционният съвет на "Продължаваме промяната - Демократична България".

Ние сме много демократична коалиция, свършихме Коалиционен съвет, сега минаваме през Национален съвет на "Продължаваме промяната", завършваме с парламентарната група на "Кърниградска", след това ще можем да ви кажем информация, каза пред медиите преди Националния съвет съпредседателят на ПП Кирил Петков.

Той не отговори на повече журналистически въпроси.

На заседанието на ПГ на ПП-ДБ по-късно тази вечер се очаква решение дали ще подкрепят правителството на кандидата за премиер на ГЕРБ-СДС Мария Габриел.

В събота съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков каза в ефира на бТВ, че след тази срещата с Габриел в петък не е "залостил вратата", защото са харесали някои от отговорите ѝ.

Имаме ясно решение, но преди да кажем твърдо "не", искам да събера всички да мислим дали има друг вариант, освен да дадем държавата на тройна коалиция, която не вярваме, че ще изпълни задачите, които поставяме в нашия план за България, обясни Петков. Ще направим първо Изпълнителен съвет на "Продължаваме промяната", после Национален съвет, после ще направим Коалиционен съвет, съобщи тогава той.

По-късно същия ден депутатът от ПП-ДБ Йордан Терзийски припомни пред БНТ, че има решение на Националния съвет да не бъде подкрепен първият мандат на ГЕРБ. Личното мнение на депутата и член на висшия ръководен орган на ПП е, че това решение ще бъде препотвърдено, но, все пак трябва да се изчака Националният съвет.

На брифинг в неделя кандидатът за премиер Мария Габриел обяви, че предлага експертен кабинет с времеви хоризонт от една година.

В понеделник съпредседателят на ПГ на ПП-ДБ Николай Денков потвърди в ефира на бТВ, че няма да има коалиционно управление с ГЕРБ-СДС.

Ще подкрепяме политиките и законите, които заедно сложихме в законодателната програма, дейностите, заложени в управленската програмата, независимо кой е на власт, защото те съответстват на целите, които са националните приоритети на България, целите, които искаме да постигнем и нашите ценности, каза още той. По думите му предложената за премиер Мария Габриел е сравнително добро решение на ГЕРБ-СДС да се търси някакво развитие в положителна посока, но за политическо лице, начело на експертен кабинет, ГЕРБ трябва да обяснят какво имат предвид за това кой ще избере експертите, каза още Денков.