Оптимист съм, че България може да стане пълноправен член на Шенген до края на 2024 година. Наистина съм много горд от това, което България постигна и ще направя всичко, което зависи от мен, заяви министър-председателят на Нидерландия Марк Рюте на брифинг в отговор на въпрос на български журналист по повод членството на страната ни в Шенген.

"Ако можех аз да решавам, България щеше да бъде приета като пълноправен член на Шенген незабавно, включително и за сухопътните граници. Поради политически причини това засега се оказва невъзможно, но аз съм оптимист, че в месеците след средата на март България ще се присъедини изцяло към Шенген и аз ще направя всичко, което мога, включително и в сътрудничество с другите страни, с Румъния и Австрия, за да може това да се случи", посочи той.

По темата за членството на България в еврозоната, премиерът Рюте подчерта, че страната ни трябва да покрие критериите и той ще се съобрази с решението на ЕК по темата, съобщи БТА.

Българският премиер е на еднодневно посещение в Хага заедно с министъра на отбрана Тодор Тагарев. Двамата министър-председатели обсъждат днес въпроси от двустранен интерес и от европейския дневен ред, включително теми, свързани със сигурността в Европейския съюз. Във фокуса на разговора са и ключови приоритети за България като влизането в сухопътен Шенген тази година и членството на страната ни в еврозоната от 1 януари 2025 г.

Марк Рюте благодари на Николай Денков за посещението днес и каза, че има увереността, че отношенията между двете държави стават все по-добри. Вносът на български продукти в Нидерландия е на стойност 1,5 милиарда евро. Двете държави работят заедно на ниво ЕС и НАТО, подчерта Рюте. Той обърна внимание на подкрепата на България за Украйна и важността на страната ни като източен фланг на НАТО. Нидерландският премиер коментира и постигнатото от страната ни по отношение на охраната на въздушното пространство - т. нар. еър полисинг (air policing).

Много сме благодарни за подкрепата на Нидерландия за всички европейски приоритети на нашето правителство - Шенген, еврозоната, Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР). Това са нашите приоритети, по които работим много тясно с нашите европейски партньори, заяви българският министър-председател Николай Денков. 

Ниделандия е лидерът сред страните, които ни оказват подкрепа в по европейските теми, посочи Денков. Нашата страна иска да бъде полезна за партньорите ни в Европа. Затова работим много усилено през последните месеци за подсилването на източния фланг на НАТО, подчерта българският премиер. Ние развиваме нашите отбранителни сили, развиваме сътрудничеството по темата с нашите съседи - Румъния и Турция, където са разположени сили на НАТО, отбеляза Денков. Той съобщи, че с премиера Марк Рюте са обсъдили как би могло да се засили това сътрудничество през следващите месеци и години.

Николай Денков коментира и подкрепата, която указва страната ни за Украйна. Премиерът подчерта, че оказва хуманитарна помощ и подкрепа на стотици бежанци от Украйна. Страната ни помага и с военна помощ.

Българският премиер изтъкна, че Нидерландия е много добър партньор на България и изрази увереност, че в следващите месеци и години двете държави ще продължат да работят заедно.