До края на годината Русия ще разположи около 20 нови военни формирования в Западния военен окръг, обяви министърът на отбраната Сергей Шойгу.

Той уточни, че това ще бъде отговор на военната активност на страните от НАТО начело със Съединените щати, които увеличават интензивността на полетите и присъствието на бойни кораби до руските граници,съобщава БНР.

"Действията на нашите западни колеги разрушават системата за сигурност в света и ни принуждават да предприемем мерки за адекватно противодействие. Непрекъснато усъвършенстваме бойния състав на войските", добави Сергей Шойгу.

НАТО увеличава интензивността на полетите на стратегическата авиация, бойни кораби с крилати ракети систематично навлизат в Балтийско море, а броят на ученията нараства, посочи министърът.

"Ситуацията в западното стратегическо направление се характеризира с увеличаване на военните заплахи. През последните седем години интензивността на полетите на стратегическата бомбардировъчна авиация на ВВС на САЩ в Европа е нараснала 14 пъти", каза Шойгу на среща на руското министерство на отбраната.

Той уточни, че кораби на НАТО с управляеми ракетни оръжия системно навлизат в Балтийско море. "Само през миналата година кораби от този клас са изпълнявали мисии близо до Калининградска област три пъти. Общо от 2016 г. системата за обективен контрол е регистрирала 18 такива захода на военни кораби към предполагаемите зони за изстрелване на крилати ракети", каза Шойгу.

В същото време САЩ и НАТО продължават да разширяват обхвата на оперативната и бойна подготовка в близост до руските граници, каза той.

"През последните години броят на ученията се е увеличил с един и половина пъти. В момента се провеждат най-големите през последните 30 години, ученията Defender Europe-2021 г., в които участват до 40 000 военнослужещи. Основната им цел е да се разработи пълноценно прехвърляне на цяло подразделение от Съединените щати към Европа", каза министърът.