НАТО по никакъв начин няма да бъде въвлечен в евентуален военен конфликт между Русия и Украйна. И причината е ясна, Киев не е член на НАТО. Това обаче не означава, че ще спре помощта, която отделни държави оказват на Украйна да изгради способности, с които да се защити при евентуална руска агресия. Чрез договорки на двустранна основа, Киев вече разполага със съвременни противотанкови ракети, получава военна информация за целия регион и подкрепа в обучението на личния състав на армията, каза Йордан Божилов, председател на Софийския форум за сигурност.

Русия не обясни каква е причината да разположи 100-хилядна армия с танкове и ракетни системи в близост до границата с Украйна, каквато е утвърдената практика в европейската архитектура за сигурност. Според правилата, които са приети от всички държави членки на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа, всяка страна трябва предварително да обяви пред останалите задачите на всяко военно придвижване, целите и времетраенето на всяко военно учение, което ще проведе на своя територия, припомня Божилов.

Ако се стигне до военен конфликт между Русия и Украйна, най-вероятно той ще остане локален. Едва ли Русия би рискувала да атакувала страна член на НАТО, защото това е отбранителен съюз, който гарантира сигурността на всяка една страна член, прогнозира Йордан Божилов.

  • Защо Москва изпрати 100-хилядна армия на границата с Украйна?
  • Владимир Путин определя западния анализ за възможните развития като неграмотен. Самонадеян ли е руският лидер?
  • Русия е готова да разположи военни в Куба и Венецуела. Дали това ще откаже НАТО да приеме Украйна?

Отговорите на Йордан Божилов, "Директно в новините" със Стефан Кунчев.

Визитка:

Йордан Божилов е бивш служител на Министерството на отбраната. В периода 2005-2009 г. е ръководил международната дейност на министерството, а в периода 2010-2013 г. е началник на политическия кабинет на министъра на отбраната Аню Ангелов. През 2008 г. ръководи международен Центъра за сътрудничество в Загреб, Хърватска. Магистър по политология и по право.