"Натовските другари все по-активно си търсят враг". С тези думи говорителят на руското министерство на външните работи Мария Захарова коментира огласената от генералния секретар на Алианса Йенс Столтенберг концепция за възпиране на Русия и Китай, съобщи БНР.

По време на традиционния си седмичен брифинг Захарова обвини Алианса, че е пренебрегвал през годините руските предложения за нормализиране на отношенията: "Нееднократно през годините предлагахме инициативи, насочени към намирането на изход от тази криза. Например, намаляване на напрежението, създаване на истински равноправна система за европейска и евроатлантическа сигурност. Всичко остана без каквато и да било ясна реакция. А дейността на създадения през 2002г. комитет Русия-НАТО беше замразена помните по чия инициатива. Не по руска".

Захарова разкритикува и скорошните американско-турски военни учения в Черно море. Тя определи като провокативни изявленията на Пентагона и Държавния департамент, че маневрите спомагат за укрепването на сигурността в Европа: "За всички е очевидно, че ученията са насочени срещу Русия. Протичат до самите граници на нашата страна, а по-конкретно - в близост до нашето черноморско крайбрежие и по този начин застрашават мира и стабилността", добавяйки, че Шести флот на САЩ изглежда е "нетърпелив да намери враг в Черно море, но напразно прави това".

Обясненията на Вашингтон, че ученията помагат за европейската сигурност "звучат провокативно", отбеляза Захарова, подчертавайки, че вместо това САЩ трябва да повлияят на Киев по отношение на изпълнението на споразуменията от Минск, за да се укрепи сигурността на стария континент.