Руският министър на енергетиката Сергей Шматко и генералният директор на държавната корпорация "Росатом" Сергей Кириенко ще посетят България през септември за обсъждане на проектите "Бургас-Александруполис", "Южен поток" и АЕЦ "Белене". Това съобщи самият Сергей Шматко, цитиран от ИТАР-ТАСС, на която се позова БТА. През юли новото българско правителство заяви, че е необходимо временно да се преустановят преговорите с Русия по енергийните проекти и да се извършат експертизи по сключените преди това споразумения по проектите "Южен поток", АЕЦ "Белене" и " Бургас-Александруполис", припомня ИТАР-ТАСС.
Коментирайки изказванията тогава на българския премиер Бойко Борисов за необходимостта да се проучат договорите, руският енергиен министър Сергей Шматко изтъкна пред журналисти, че всички проекти са се обсъждали открито в Европа.
„Руските фирми са преминали през всички процедури за получаване на разрешения от ресорните европейски органи за реализацията на проекта АЕЦ Белене”, посочи Шматко и добави, че „да се говори, че е имало някакви тайни споразумения, за които опозицията не е знаела, е невярно”. „Ако всеки път се отменят легитимни решения, приети от предишното правителство, как изобщо ще работим със страната”, добавя руският енергиен министър.
През септември на среща с българския премиер Бойко Борисов руският министър-председател Владимир Путин не изключи възможността Русия да се откаже от реализацията на някои големи енергийни проекти в България. "Няма да осъществяваме проект, който не устройва България. Ще тръгнем по друг път, Русия ще реши този проблем по друг начин", каза Путин на срещата с Борисов в полския град Гданск на 1 септември.
Путин помоли българската страна да вземе решение колкото може по-скоро дали намира за целесъобразно своето участие в тези проекти. От своя страна Борисов заяви, че българските власти не виждат проблем в реализацията на Южен поток, и че най-голямо безпокойство предизвиква проектът за строителството на АЕЦ Белене.
Вчера българският премиер Бойко Борисов обяви, че документите за съвместните енергийни проекти с Русия ще бъдат изпратени в Брюксел, "за да чуем становището на европейските ни партньори".