Войната по пътищата с пияни и дрогирани шофьори показва, че цяло едно поколение в страната израсна без разгърната система в страната за масов спорт, природосъобразен начин на живот, за патриотично възпитание. Това зави президентът Румен Радев пред журналисти на турнира по гимнастика "Ямбол22", съобщи БНТ.

"Трябва да си върнем нашата младеж и съм убеден, че ще постигнем резултати", коментира Радев, приветствайки участниците в турнира, който е част от инициативата "Спортувай с президента".

"Обнадежден съм - виждате, че когато има воля, желание, визия за бъдещето, инвестираме в най-важното - здравето и работоспособността на нашите деца. България има нужда от бъдеще, което може да се кове само от физически и психически устойчиви млади хора. Млади хора с патриотично възпитание, които могат да преодолеят всички предизвикателства на бъдещето", каза той.

Успоредно с турнира по гимнастика се провежда и "Президентски тест", който има за цел да насърчава физическата активност сред българските деца. Инициативата обхваща все повече общини, отбеляза още Радев.

Президентът отказа да даде коментар по политически теми. 

Нашата кауза е връщане на една от най-старите български традиции в училище, заяви Енчо Керязов. 

"България има нужда от бъдеще. То може да се даде само от физически и психически устойчиви млади хора с патриотично възпитание, които да могат да преодоляват всички предизвикателства на бъдещото", добави той.

Крайно време е всички да осъзнаят колко важни са физическата активност и спортните занимания за подрастващите. Живеем в свят на все по-голямо обездвижване. Никога България не е имала толкова затлъстели млади хора. Това каза пред журналисти в Ямбол Нешка Робева.

По думите ѝ, за бъдещето на България от изключителна важност е изграждането на здраво поколение, но съществува "апатия, обща безотговорност и страх, който се насажда в хората, от това, което ни очаква".

Тя подчерта, че училищата не трябва да забравят, че имат водеща роля във възпитаването на спортни навици у децата.

"Има си нормативи и те трябва да се изпълняват от учителите, а не само да се хвърли една топка на децата и да ги оставят", каза още Робева.

"Аз съм започнала от училищния салон, с училищните състезания, които бяха невероятна радост. Сами сме си шили триката от фланелки и сме се радвали. А след това отиваш в градската школа, оттам в националния отбор", допълни тя.

Нешка Робева определи като много положителна инициативата на заместник-кмета на Ямбол Енчо Керязов и местната управа за връщане на позабравената добра практика със задължителната утринна гимнастика в училищата, както и изграждането на линеен парк за масов спорт.