Не съм се ръководил от скандала с Nexo при избора си за третия мандат - той избухна, след като аз бях взел своето решение. Това заяви президентът Румен Радев пред журналисти преди началото на кръглата маса на тема "Българската енергетика - Стратегия 2023-2053".

"Така съм преценил и разчитам, че БСП ще направи максимално възможното. Що се отнася до "Нексо" - не съм се ръководил от този скандал за своя избор. Мога да ви кажа, че той избухна, след като бях взел своето решение. Но този казус има потенциала да повлияе върху ефективната работа на едно бъдещо правителство с мандат на ДБ, това го виждаме всички", коментира държавният глава.

По думите му БСП е била основният фактор за решаване на парламентарната криза относно избора на председател на НС, освен това е показала, че е готова на диалог и на компромис, както и на решения, които да са общи за мнозинството партии.

"Виждате, че БСП не бърза да поставя червени линии, съхрани диалога и в много случаи показа, че е готова на компромис и решения, които да работят за повечето партии. БСП работи и с политическите си опоненти", отбеляза Румен Радев.

На въпрос относно условието, което беше поставено от вицепрезидента Илияна Йотова, относно продължаването на политиките на служебния кабинет, президентът отговори следното:

"Ако под политика разбираме изкуството да се оползотворяват всички възможности, то служебният кабинет прави максималното да оползотвори всички възможности, така че да работи добре в името на България. От тази гледна точка политиката като изкуството да се оползотворяват всички възможности би трябвало да се следва от всички останали правителства".

Радев добави още, че България не е подала молба за предоговаряне на Плана за възстановяване и устойчивост, защото процесът е сложен трябва внимателно да бъдат обмислени аргументите за този ход.

Датата за нови избори зависи дали и кога БСП ще върне мандата, подчерта Радев.

Ден по-рано президентът връчи третия мандат за съставяне на правителство на БСП, след като първите две политически сили ГЕРБ и ПП не успяха да формират свои кабинети.

"Не сме очаквали третият мандат да дойде при нас. Приемаме го като задължение и много сложна ситуация". заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова и съобщи, че партията ще проведе лидерска среща с останалите председатели на политическите формации.