Приключиха срещите на президента Румен Радев с потенциалните служебни премиери. В петък вечер той заяви пред NOVA, че консултациите са му помогнали да вземе решение. "Ще обявя избори си, надявам се, скоро. Доста ме улесниха разговорите", заяви Радев.

В четвъртък на "Дондуков" 2 държавният глава разговаря с председателя на Народното събрание Росен Желязков, управителя на Българската народна банка Димитър Радев и шефа на Сметната палата - Димитър Главчев.

В президентската институция отидоха и заместниците на гуверньора на БНБ и тези на шефа на Сметната палата. Нито един от тях не заяви желание да заеме поста. Списъкът, от който Радев може да избира, е сведен до минимум, след като омбудсманът Диана Ковачева беше избрана за съдия в Страсбург, а нейната заместничка Елена Чернева - Маркова, подаде оставка.

В същото време ГЕРБ и ДПС взеха спешни мерки да запълнят част от дупките в Конституцията, които към момента могат да се окажат пречка пред назначаването на служебен премиер. Спешно беше свикана правната комисия, а след това и пленарната зала гласува на първо четене промени в закона за БНБ, за Сметната палата и за омбудсмана. Целта на корекциите - да позволят на потенциалните кандидати за служебен премиер, които са ръководители на изредените в основния закон държавни институции, и на техните заместници да заемат и друга държавна длъжност.

Сега законът им забранява съвместяване, а това ще рече, че никой от тях без тези законови промени не може да стане служебен министър-председател. Депутатите записаха, че длъжностите, изброени за потенциален служебен премиер, ще могат да излизат в неплатен отпуск и след това да се връщат на стария си пост. Опозицията възрази и упрекна авторите на конституционните промени, шести поред, че отново нарушават основния закон с днешните промени. Въпреки идеята законът да мине и на второ гласуване, след дълга почивка за юридически консултации, зам.-председателката на правната комисия Анна Александрова оттегли предложението за второ четене. Така най-рано след три дни поправките могат да станат факт.