Президентът Румен Радев призова Министерския съвет да предложи две жени за еврокомисар. Коментарът си държавният глава направи пред журналисти в Созопол, където ще участва в откриването на Празниците на изкуствата "Аполония".

Това, което е в писмото на Урсула фон дер Лайен към българския премиер, е двама кандидати, от които единият задължително да бъде жена, но в тази ситуация, повярвайте ми, ако ние пратим мъж и жена, това означава, че няма абсолютно никаква конкуренция, веднага ще бъде избрана жената, смята Радев.

Затова моят призив към премиера и към Министерски съвет е, за да има все пак някакъв избор г-жа фон дер Лайен - да изпратим две жени, заяви президентът.

Според него мъжът няма никакъв шанс и България е закъсняла с такава кандидатура.

За мен е важно да изпратим две кандидатури на жени, за да може г-жа фон дер Лайен да избира, коментира още държавният глава.

Румен Радев коментира напрежението в ДПС, след като по-рано тази вечер група политици от партията, начело с Илхан Кючюк, Рамадан Аталай и Тимур Халилов, пуснаха видео от столичния квартал "Бояна" и съобщиха, че група неизвестни са влезли в жилището на Ахмед Доган.

Халилов се обърна към компетентните органи, правоохранителните органи, Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС), министър-председателя и президента незабавно да се предприемат мерки, за да се осигури правото на обитателя на този дом, на Ахмед Доган.

Редно е всички отношения между партиите и особено вътре в партиите да се разполагат в рамките на закона и приличието, заяви Румен Радев.

Той добави, че силно се надява процесите в българската политика да не изгонят напълно избирателя от урните.

"Също така силно се надявам и е редно всички отношения между партиите и особено вътре в партиите да се разполагат в рамките на закона и приличието", каза още президентът.

За съжаление, според него, приличието, особено в някои политически играчи, вече напуска българската политика.