На 16 ноември, сряда, държавният глава Румен Радев ще проведе консултации с представители на парламентарната група на "БСП за България". Срещата ще започне в 15.00 часа на "Дондуков" 2.

В съответствие с чл. 99, ал. 1 на Конституцията, президентът провежда консултации с представителите на парламентарните групи в новоизбрания 48-и парламент.

Президентът Румен Радев продължава консултациите с партиите в 48-ото Народно събрание преди да връчи първия мандат за съставяне на правителство.

Държавният глава вече разговаря с ГЕРБ-СДС, "Продължаваме Промяната" , ДПС и , "Възраждане".

Президентът Радев обяви, че няма да бърза с раздаването на мандатите, защото парламентът има да свърши много работа и ще провежда консултациите изчерпателно, за да бъдат обсъдени кризите пред страната и възможностите за тяхното решаване.

Държавният глава заяви, че е важно политическите партии да осъзнаят необходимостта от конструктивен диалог, компромиси и определяне на ясни общи цели в името на бъдещето на България.

Според Конституцията след консултации с парламентарните групи президентът връчва първия мандат за съставяне на правителство на кандидат за министър-председател, посочен от най-голямата по численост парламентарна група.