Единствено от правителството зависи тежката икономическа и социална криза да не ескалира в политическа. Това заяви пред журналисти президентът Румен Радев в отговор на въпрос дали ще има предсрочни избори. 

По повод протеста на превозвачите, държавният глава каза, че кризите, в които се намира страната са тежки, но най-важно е да не се допуска криза на доверие.

"Защото никое правителство не може да извади страната от тежки кризи при дефицит на доверие. Тези протести означават, че този дефицит се задълбочава и единственото устойчиво решение е да има диалог - открит и конструктивен диалог, в който да се чуят и да се отстояват мненията на всички страни", категоричен бе Румен Радев.

Според него, дали ще има криза на доверие зависи от отношението на хората и от това дали още хора ще се включат в тези протести.

"Това е индикаторът, но най-важното е българите как се чувства", каза още Радев.

В отговор на въпрос за цените на газа и възможните решения на проблема с доставките, президентът коментира, че е важно да има устойчиви решения.

"Изключително важно е да има предвидимост в тази криза. И за мен ценовата политика, която води "Булгаргаз" е неразбираема. Тя е извън политическата и управленска логика", добави той.

По думите му не е логично да се обявява прогнозна цена на газа за юни и юли, а чак в средата на май да се определя тази за настоящия месец.

"Бизнесът и потребителите искат да има предвидимост и аз се надявам тази предвидимост да бъде осигурена в бъдеще, а по-ниските цени да са дългосрочна политика за българското правителство.", добави държавният глава.

Той не уточни дали е информиран за конкретните параметри на договорката за внос на газ от САЩ, но изтъкна, че в тази ситуация най-важно е правителството да информира гражданите и бизнеса, за да може да има предвидимост. 

Държавният глава награди победителите в надпревара по лека атлетика за деца и младежи в рамките на инициативата "Спортувай с президента", която се проведе на националния стадион "Васил Левски".