Двустранното партньорство в иновациите, сигурността и добрите практики в управлението на водните ресурси обсъдиха президентите Румен Радев и Реувен Ривлин, които проведоха днес среща в Ерусалим, съобщи прессекретариатът на държавния глава.

Той е е на посещение в Държавата Израел за участие във възпоменателната церемония по повод отбелязването на 75-ата годишнина от освобождаването на Аушвиц и Деня за възпоменание на Холокоста. В събитието се очаква да участват над 40 държавни и правителствени ръководители от цял свят.

Проблемите на България и водната криза в няколко български града бяха обсъдени на срещата, като Радев изрази интереса на страната ни към опита на Израел в използването и опазването на водните ресурси. Ривлин коментира постиженията на Израел в тази сфера и изрази готовност експерти от Израел да помогнат на България.

Водната криза в България беше сред темите на срещата на президента Румен Радев и с председателя на Кнесета Юли-Йоел Еделщайн. По-късно през деня българският президент и водената от него делегация ще се срещнат с ръководството на института "Яд Вашем".

Утре българският държавен глава ще посети компанията, която управлява водните ресурси и отпадъците на Ерусалим, Центъра за мир и иновации "Перес", както и компанията за автономни автомобили Mobilеye.

Двамата държавни глави отбелязаха отличните двустранни отношения между България и Израел, както и високия потенциал на партньорството в областта на иновациите, високите технологии и икономиката. Президентът Радев изрази надежда, че в скоро време ще бъде проведено третото съвместно заседание на правителствата на двете държави, на което да бъдат определени конкретни проекти от взаимен интерес.

Перспективите за развитие на Близкоизточния мирен процес, необходимостта от укрепване на стабилността в региона на Близкия Изток, както и доброто двустранно сътрудничество в областта на сигурността и борбата с тероризма, бяха сред акцентите на разговора.

По време на посещението си в Израел българският държавен глава е придружаван от съпругата си Десислава Радева.