"Като държавен глава, няма да допусна въвличането на България в този конфликт", категоричен беше президентът Румен Радев по повод призивите да изпратим оръжия на Киев.

Той посочи, че отговаря за сигурността на българските граждани и е воден само от това, като даде да се разбере, че не приема призиви на политици и анализатори да изпращаме военна помощ на Украйна.

"Избран съм, за да отстоявам мира и сигурността на българите. Цената на войната я плащат гражданите, а не телевизионните проповедници. Моята грижа са хората", категоричен беше държавният глава пред журналисти.

Румен Радев коментира и 100-те дни на кабинета "Петков", като не спести критики. Той наблегна, че за него е изненадваща чистката на кадри на неговите два служебни кабинета от страна на новата власт.

"Учудващо за мен и объркващо за много хора е системното отстраняване на кадрите на служебните правителства, които разкриха множество корупционни схеми, от които реално започна промяната", каза Румен Радев.

Той не визира конкретни рокади, но се обърна към медиите: "Тези процеси са около вас, можете да информирате обществото".

Той добави, че все още "много надежди са свързани с това правителство", но апелира и за по-бързи резултати.

"В една невиждана досега каскада от кризи правителството имаше своите 100 дни. Но тези кризи не дават толеранс на българските граждани и на бизнеса. Цените растат. Аз очаквам правителството да се фокусира върху гарантирането на енергийната и продоволствена сигурност. Все още хората очакват резултати. Така че, много надежди са свързани с това правителство, но много са и очакванията за много по-бързи резултати.", каза Радев.

В отговор на въпрос за руския посланик Елеонора Митрофанова и публикации на руското посолство, Румен Радев коментира: "Аз вече се произнесох много ясно. Очаквам не само посланикът на Руската федерация - всички посланици в България, да работят и да се изявяват в рамките на своя статут, с уважение към българските институции и суверенитет".

Президентът коментира и намерението на ЕС да договаря единно цената на газа и общите доставки за европейските страни. 

"Войната определено ще принуди ЕС да действа много по-солидарно и ако това се случи, ще бъде наистина успех за българското правителство", каза Радев.

Румен Радев направи коментарите на влизане в Учебния театър на НАТФИЗ, където ще гледа спектакъла "Дъх разстояние" по случай Международния ден на театъра.