Необходими са аварийни мерки за привличане на хора с качества в Българската армия и тяхното задържане с адекватни социални програми, за създаване на условия за тяхната пълноценна подготовка, така че да могат да разгърнат своя потенциал. Това заяви президентът Румен Радев на тържествената церемония, на която бяха връчени дипломите на слушателите от випуск "Васил Левски" - 2023" на Военна академия "Георги Стойков Раковски".

Всички снимки ВИЖТЕ ТУК>>>

Държавният глава връчи дипломите на първенците на випуска.

Снимка: БТА

Продължава отливът от Българската армия на подготвените офицери, сержанти и войници, каза Румен Радев. Той припомни, че преди дни участва в тържествената церемония по присвояване на първо офицерско звание и връчването на дипломите на курсантите и свидетелствата на кадетите от 145-и випуск "Васил Левски" на Националния военен университет "Васил Левски" и каза, че под 25 % са кандидатите за обявените места.

Снимка: БТА

За българския офицер, независимо от историческите времена и политическите превратности, винаги е имало една висша цел и идеал - България, и една най-голяма ценност - свободата и добруването на нашия народ, заяви президентът. "Успехът ще бъде с тези с от вас, които съзнават реалностите. Които знаят не само какви задачи трябва да изпълнят, но в каква среда ще търсят тяхното решение и какви цели си поставят. Убеден съм, че осъзнавате сериозното предизвикателство пред вас на фона на сложната геополитическа динамика и комплексните заплахи и рискове пред националната ни и колективна сигурност", обърна се Радев към випускниците.

Снимка: БТА

По думите му отстояването на националните ни и колективни интереси ще изисква все по-отговорно поведение, все повече усилия и все по-сериозна подготовка. Президентът посочи, че е убеден, че випускниците ще настояват да се възприеме на всички нива убеждението, че модернизацията е всеобхватен и дълбок процес на трансформация, който засяга всички критично важни компоненти за гарантиране на националната ни сигурност. Държавният глава благодари на преподавателския състав, че отстояват и развиват славните традиции на "тази школа за родолюбие" - Военната академия, и ги съчетават с най-новите тенденции в образователната сфера.

Снимка: БТА

Румен Радев поздрави випускниците от Република Северна Македония. По думите му те стават важна част от усилията за изграждане на добросъседство, приятелство и сътрудничество между двете страни.

На събитието присъстват още министърът на отбраната Тодор Тагарев, заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов, началникът на отбраната адм. Емил Ефтимов, кметът на София Йорданка Фандъкова и посланикът на Република Северна Македония у нас Агнеса Руси Поповска.

Снимка: БТА