Утре в 17 часа каня парламентарните групи за консултации за да се обсъди следващото служебно правителство. Това заяви президентът Румен Радев.

Държавният глава подчерта, че все още води разговори с потенциалните кандидати за поста на служебния премиер. Някои от тях са дори извън страната. Трябва да се отнесем изключително сериозно към всяка една опция, защото те станаха изключително малко. Това е важен въпрос. Той заяви, че не е задължително, според Конституцията, на тях да присъства следващия служебен премиер.

Радев отказа и да назове конкретна дата за парламентарните избори. Когато назнача служебното правителство веднага ще обявя и датата за изборите", категоричен беше Радев.

С връщането на неизпълнения трети проучвателен мандат за съставяне на редовно правителство от страна на "Има такъв народ" приключи т. нар. парламентарна рулетка. Партиите в 50-ото НС не успяха да съставят редовен кабинет, което тласна страната към седмия предсрочен вот.

Радев заяви още, че в момента всички преживяваме вторичните трусове от Конституцията. Тези проблеми, които се връщат като бумеранг, към създателите й. Според него се вижда и, че всяка партия търси удобния за нея човек за премиер. 

"Всички преживяваме вторичните трусове от злополучните промени на Конституцията, които имат по-разрушителен ефект от процеса на тяхното приемане. Това, че тези промени се връщат като бумеранг върху техните създатели - не е най-големият проблем. Проблемът е, че те вече ерозират устоите на парламентаризма и редица важни институции - Народното събрание, БНБ, Сметната палата и Омбудсамана", подчерта Радев.

По думите му "след случилото се през последните няколко дни, трябва да не е ясно, че професионализмът не може повече да бъде водещ критерии при назначаването на ръководството на тези важни институции". "Всяка партия вече ще търси удобен и лоялен към нея човек, в когото ще привижда бъдещия евентуален служебен премиер", подчерта той.

Радев беше попитан и за коментар относно информацията, че е имало инициатива за свалянето на Рая Назарян от поста председател на Народното събрание (НС). Вече ясно заявих - не ме замесвайте. Не участвам в никакви конспирации, в никакви т.нар преврати. Моят стил на работа винаги бил ясен и открит. Ако някой си е правил сметката да отстрани Рая Назарян, за да сложат удобен за тях председател на НС, явно са забравили, че последната дума в този процес имам аз, каза Радев.

Никога, трябва да е ясно, няма да назнача този човек, ако ще и да е Господ, защото никога не бих легитимирал едно такова омерзително отношение към българския парламентаризъм, каза още Радев.

Тази вечер държавният глава участва в откриването в София на 11-ото Европейско първенство по шоудаун. България за първи път е домакин на значимия спортен форум за хора със зрителни затруднения. Събитието се провежда под патронажа на държавния глава.

 

ИЗБРАНО