Това е безпрецедентен случай, доколкото към момента е известно, от територията на съседна държава - Турция, да се стреля по наш полицай. Крайно опасен и неприемлив случай - така президентът Румен Радев коментира трагичния инцидент със загиналия полицай край Елхово.

"Очаквам външно министерство да извика турския посланик, да поиска обяснение, да поискаме пълно разследване, дори съвместно, но този случай категорично трябва да бъде установен. Да са ясни причините, да е ясен виновника, да има възмездие и съответно да предприемем необходимите мерки. Недопустимо е и на всеки съвет на ЕС настоявам за нашето ускоряване и приемане в Шенгенското пространство, за много по-голяма солидарност с България, която има най-дългата сухопътна външна граница на ЕС, където има активен поток от мигранти", заяви държавният глава.

Ние в момента сме външна граница на Европейския съюз, поемаме сериозен миграционен натиск и трябва да усетим солидарност с нашите европейски партньори, добави Румен Радев.

Българските власти са осъществили веднага контакт с турските си колеги, които са уверили, че ще предприемат всички мерки групата да бъде заловена и отговорните за убийството да бъдат изправени пред закона, съобщи по-рано министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев, който също определи случилото се като безпрецедентно.

Президентът Румен Радев съобщи също, че още утре ще покани политическа партия "Възраждане" на консултации преди връчването на мандат за съставяне на правителство.

"Надявам се, че партиите оценяват това дадено допълнително време предвид необходимостта от редовно правителство час по-скоро, така че да бъде възстановен диалогът и нормалната среда сред една остра предизборна кампания", заяви държавният глава.

"Очакваме диалогът наистина да бъде възстановен и да имаме конструктивност в разговорите и преговорите между партиите. Преговорите са между партиите, а не между президента и партиите за съставяне на правителство. Аз не участвам в коалиция, те трябва да формират коалиция", коментира още Радев.

Президентът каза още, че днес на форума в Египет ще представи кандидатурата на България за домакинство на климатичната среща през 2024 г. Президентът е в Египет, заедно с ръководена от него делегация, за участие в 27-ата Конференция на страните по Рамковата конвенция на ООН за изменението на климата (COP27). Повече от 100 лидери от цял свят участват в срещата на върха в египетския град Шарм ел Шейх, за да обсъдят спешни мерки и да набележат общи действия в борбата срещу климатичните промени.