На 12 юни 2018 г. получих писмо от Николай Колев-Босия, който ме информира за намерението си да протестира срещу "схемата за продажба на шофьорски книжки" и "тежки корупционни схеми" в Агенция "Автомобилна администрация" на Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията /МТИТС/. Писмото на Колев бе изпратено от президентската администрация по компетентност в прокуратурата на 18 юни. В съответствие със заявеното в писмото намерение Колев предприе гладна стачка. Считам за свой дълг да му отговоря публично, заявява на фейсбук страницата си президентът Румен Радев. Ето и пълният текст на съобщението:

"Отговарям на Вашето писмо публично, защото то поставя проблем, който засяга всички български граждани и излага на риск живота им. Той е част от големия проблем с корупцията.

Приветствам всяко гражданско действие в борбата с този порок. Призовавам българските институции да не подминават нито един сигнал, в частност подадения от Вас и Вашите съмишленици. Отчаяният Ви протест е израз на доловимото в цялото общество възмущение от корупцията и липсата на отчетлива воля за борба с нея.

Обръщам се към Вас с уважение към действената Ви, морална позиция и с тревога за здравето и живота Ви. Корупцията никога няма да бъде преборена с пасивност и примирение, тя изисква гражданска мобилизация и почтеност, за която Вие давате пример.

Съзнавайки това, Ви моля да прекратите Вашата гладна стачка, която успя да привлече вниманието на обществото към проблема. Сега на ход са институциите. Вярвам, че и занапред Вие ще бъдете смел застъпник на справедливостта. България има нужда от Вас.

Припомняме, че на 13 юни поетът обяви гладна стачка, след като разпространи декларация срещу възстановяването на корупционната схема за продажба на шофьорски книжки от служителите на Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация" към Министерството на транспорта. Колев настоява и за незабавната оставка на транспортния министър Ивайло Московски и разпускане на настоящия парламент.

Днес пред Народното събрание протестиращи се събраха в подкрепа на гладната стачка на Николай Колев - Босия. Те опънаха верига до служебния вход и изискаха депутатите да се срещнат с него. До кратък сблъсък с полицията се стигна при опит веригата протестиращи да бъдат преместени и граждани да минат през блокадата.

Снимки: Иван Григоров

До тази крайна мярка - гладна стачка, Босия прибягна, след като уволнени за корупция служители на администрацията бяха повторно назначени, а неговите усилия да привлече вниманието на публичността, се оказаха напразни.