Имаме нужда от единение и лидерство, което да укрепи държавността, суверенитета и законността; да съхрани мира и гарантира сигурността на всеки български гражданин; да издигне образованието, науката и културата в истински приоритет; да поеме необратимо към утрешния ден, към европейското ни бъдеще, към модернизация и ускорен растеж на икономиката и доходите. Това каза президентът Румен Радев в новогодишнто си обръщение. 

Заедно с целия свят, ние българите, си пожелаваме новата година да е мирна и по- благополучна от тази, която изпращаме - разломна и разпъната между съзиданието и тревогата, че стрелките на историята се връщат назад, отбеляза държавният глава. Година на ожесточаващи се военни конфликти, обезценяване на човешкия живот, на кризи и икономическа несигурност, засегнала всеки български дом, на безпрецедентен срив на доверието в държавността, добави той.

По думите на Румен Радев не трябва да забравяме, че благоденствието на една нация се измерва най-вече с нейните морални устои, просветеност и кураж, без които е невъзможно и материалното благополучие. Възходът на България е невъзможен в атмосфера на разделение и война с националните символи и историческата памет. Не можем да се развиваме като свободна европейска демокрация с амнезия и политическо лицемерие, с корупция и безнаказаност, с цензура и апатия, с разграждане на националния суверенитет и отказ от достойнство, подчерта президентът.

Румен Радев отбеляза, че в своята хилядолетна история народът ни е надмогвал всякакви изпитания, винаги е намирал пътя към свободата и напредъка, оставил е ярък отпечатък в културното развитие на Европа и пример за просветена държавност. Президентът изрази увереност, че заедно имаме силите да се справим и с днешните предизвикателства, да сме по-амбициозни, да мечтаем по- смело, да постигаме повече.

Сгрявани от топлината на домашния уют и обичта на близките, в светлите коледни и новогодишни празници си припомняме, че невидимите мостове на духа и добротата са по-трайни от съградените с човешка ръка, каза още Румен Радев. И добави, че нашият народ винаги е следвал верния път - този на човечността, съпричастността и взаимното уважение. Докато пълним чашите, нека не забравяме онези, които разчитат на нашата подкрепа. Да отдадем дължимото и на дежурните екипи, които посрещат празника на работното си място и на своя пост, изтъкна президентът.

"Макар и различни по възраст, поприще и убеждения, където и по света да се намираме, винаги ще ни свързва невидимата нишка на българския дух, националните ни празници и традиции, родният трибагреник - символ на нашето единение и суверенитет и надеждата за просперираща и достойна България.

Нашите корени, нашият дом и нашата отговорност остават тук. Под блясъка на празничните фойерверки нека си пожелаем да направим така, че децата на България да не търсят щастието някъде далеч, а да го откриват в Родината, която да гарантира правата им и да им отваря възможности да разгърнат таланта си. Да бъдем достойни за България, в която следващите поколения ще могат да живеят пълноценно и спокойно."

 

Държавният глава отправи пожелание новата година донесе здраве и благоденствие във всеки български дом.