Президентът Румен Радев заяви, че вече е готов за съставяне на евентуално служебно правителство, ако се стигне до оставка на правителството. Той направи коментара преди участието си в церемонията за отличените представители на българския бизнес в класацията за 2019 г. на "Капитал" за 100-те най-големите компании у нас.

"Служебното правителство е ясен конституционен инструмент, и ако някой се страхува от Конституцията, това означава ли, че ние трябва да я отменяме? Дали съм готов, ами да - готов съм, моята професия ме е научила да бъда готов и мога да ви кажа, че аз се гордея с моята професия, но уважавам всички други професии, включително и тази на българските пожарникари", заяви Радев.

По повод определението на Конституционния съд, че имунитетът предпазва президента от разследване той подчерта, че такива решения "не се коментират, а се изпълняват, когато са ясни и еднозначни". 

"Всеки, който използва Конституцията и законите за атака на други институции, трябва да носи своята отговорност", заяви Радев.

Президентът Радев коментира и вчерашния аудиозапис, в който се предполага, че участват министър-председателят Бойко Борисов и вицепремиерът Томислав Дончев.

"Този разговор ясно показва кой е поръчителя на атаките срещу Президентството", каза Радев. Според него това е панически опит на Борисов, с който "завлича цялата партия на дъното".

"Призивите на премиера за диалог са измамни, едно говори пред камерите, но по телефона дава други указания", добави Радев. 

"Жалкото е, че в паническите опити за лично спасение министър-председателят завлича цялата своя партия и всички свои съпартийци на дъното. Там има много почтени хора и сега те трябва да носят чуждия позор", каза още Румен Радев.

Протестите той отново определи като исторически бунт.

"Набира се огромна енергия и този процес е необратим. Всяко упорство на кабинета и главния прокурор само ескалира кризата и неслучайно призовах отдавна и Борисов, и Гешев да си подадат оставката", каза президентът.

Според него няма друг изход от тази ситуация и "тези протести отварят бъдещето на България, за предсрочни избори, машинно гласуване".