Президентът Румен Радев очерта пред парламента приоритетите си за втория мандат веднага след като се закле. Той постави акцент върху кризите и необходимостта от консенсус за решаването им, като ги изреди - социална, икономическа, енергийна, демографска. Радев се обяви за реформа в прокуратурата, но настоя за по-широки промени в Конституцията и извън частта за съдебната власт. Външната ни политика да се определя в нашата страна и да няма отстъпление от позицията ни за Република Северна Македония, наблегна още Радев. Той предупреди мнозинството и правителството, че няма да пести критики и към тях, когато грешат. 

"Първите ми думи са на признателност към вас, скъпи съотечественици" - с тези думи започна речта си Румен Радев, като благодари за преизбирането му. Той президентът припомни, че "гражданският бунт срещу мафиотизацията на властта извади на повърхността факти и процеси, които тя премълчаваше".

"И на мен не ми е приятно, но предпочитам истината", коментира президентът, а пленарната зала избухна в аплодисменти. По думите му очакванията на гражданите тогава към президентската институция далеч са надхвърляли нейните конституционни правомощия. 

"Преди 5 години вие ми поверихте отговорната мисия като президент на България да работя за добруването и единението на нашия народ, за суверенитета на вековната ни държава. Пет години по-късно вие отново ни поверихте трудната задача, вашето доверие е най-меродавната оценка за сложните решения, които вземахме по време на мандата", заяви в словото си веднага след клетвата Румен Радев.

"Наивно е да мислим, че от днес за утре ще върнем България в коловоза на демокрацията", предупреди той, като посочи, че до голяма степен моделът още е запазен.

Румен Радев даде заявка, че ще подпомага новото правителство, но също така ще бъде критичен към изпълнителната и законодателната власт, когато смята нещо за неправилно. 

"Чака ни справянето с каскада от кризи", очерта бъдещето Радев.

"Ще продължавам да бъда критичен, когато намирам решенията на законодателната и изпълнителната власт за неправилни", направи заявка президентът, като обеща, че е насреща за помощ и за диалог.

Той очерта необходимост от промени в Конституцията, но не само в частта за съдебната власт.

"Считам, че отварянето на Конституцията за промени не трябва да се изчерпва само с ревизия на съдебната власт в посока отговорна и ефективна прокуратура. След три десетилетия от началото на демократичните промени следва да покажем зрялост в убеждението си, че основната конституционна ценност е човекът. Затова промените в Конституцията следва да включват и разширяване на гражданското участие в управлението на държавата и засилване на гаранциите за защита на човешките права. Демокрацията е несъвместима с обществената апатия. Тя се нуждае не просто от избиратели, а от активни граждани с амбиции за бъдещето на страната и инструменти за тяхното участие във формирането на това бъдеще", мотивира се Румен Радев.

"Нацията ни преживява прехода като време на война", очерта държавният глава социалните проблеми в страната и демографската криза.

Третият консенсус, около който политиците трябва да се обединят, е образованието, призова Радев. "Бедността изхвърли хиляди деца от образователния процес, залогът е оцеляването ни като народ", предупреди Радев, като посочи, че покварата на образованието е отражение на прехода.

Румен Радев похвали и служебните правителства, които е назначил, тъй като са разкрили множество злоупотреби и са показали, че властта може да работи прозрачно.

"Убеден съм, че в България е налице антимафиотски консенсус", каза още той.

"Държавата занапред не бива да се управлява през телефона, през екрана", предупреди още президентът. "Налице е историческа възможност да върнем България в руслото на закона", подчерта Радев. Той повтори, че ако управляващите не реформират прокуратурата, ще отворят път на статуквото.

Във външнополитически план той даде да се разбере, че България няма да отстъпи от позициите си за историята и правата на българите в Северна Македония, колкото и икономизацията в отношенията между двете страни да изиграе положителна роля.

"Аз съм сред политиците, които желаят час по-скоро Република Северна Македония да стане член на ЕС. Като отговорен член на ЕС, България трябва да интегрира в него партньори, а не проблеми", предупреди президентът в речта си и даде да се разбере, че не приема никакво отстъпление от историята и правата на българите в югозападната ни съседка. 

"Предложеният от правителството многопистов подход в отношенията с нашите съседи има потенциал да динамизира диалога, да укрепи доверието и трябва да бъде подкрепен. Той обаче не бива да оставя на заден план проблемите, свързани с правата на нашите сънародници и общото историческо и културно минало", изтъкна Румен Радев.

"Тъкмо затова трябва да помогнем на нашите братя да преодолеят по-бързо идеологемите от тоталитарното минало и да постигнат критериите за членство", акцентира държавният глава.

Външната ни политика трябва да се определя у нас, натърти Румен Радев. 

"Отново ще заявя, че външната ни политика трябва да се формулира у нас с консенсус между институциите и да се отстоява последователно навън", каза държавният глава и открои като пример отношенията на страната ни с Република Северна Македония.

Румен Радев заяви, че през годините на мандата е било укрепено стратегическото партньорство със САЩ, възстановен е диалогът с Русия на най-високо политическо ниво след десетилетно прекъсване, отношенията ни с Китай са издигнати на ниво стратегическо партньорство, задълбочени са връзките с редица държави отвъд европейското пространство.

"Както преди пет години, така и днес, стоя на позицията, че в условията на сблъсък на геополитически интереси и растяща конфронтация в нашия регион, ролята на държавния глава не е да екзалтира тревогите и да посочва враг, а да способства за разрешаване на кризите с механизмите на съюзите, в които членуваме. Тези кризи нямат военно решение, а изискват диалог и дипломатически усилия за деескалация.

Държавният глава посочи, че в рамките на НАТО е призовал алиансът да търси механизми, за да не се превръща в съюз между производители и купувачи на отбранителни продукти, а да се утвърждава като съюз между партньори, които заедно развиват отбранителни способности чрез интеграция на научно-изследователската дейност и съвместно производство.

Той отправи думи на благодарност и към своя вицепрезидент Илияна Йотова, която заедно с него положи клетва за втория мандат. 

"За мен не е важно колко време ще бъда президент, а какъв президент ще бъда. Ще продължавам да служа честно и отговорно на отечеството", обеща още държавният глава.