Това съобщи самият Петков в Плевен. Причината е, че българският евродепутат "отказва да бъде призован", предаде БТА.

По думите на Петков хора от партията на Бареков не желаели да получат призовките по делата, които е завел срещу него.

"Смятам това му поведение не само за недобронамерено, но и за недостойно", пише Петков до председателя на ЕП.

В документа българският политик от АБВ пояснява, че в предизборната кампания в поредица от свои участия, председателят на "България без цензура" е съчинявал и разпространявал различни информации, "които по своята същност са клевети".

"Желаещ да защитя човешкото си достойнство и политическата си чест, аз заведох дела срещу г-н Бареков именно за клевета", пише още Петков.

Той заведе дела за обида и клевета срещу лидера на "България без цензура" заради публикации от 14 февруари във вестниците "Монитор" и "Телеграф", в които е цитиран да казва, че:

"Румен Петков рекетирал собственик на телевизия", "Румен Петков притискал медиен бос" (Красимир Гергов - б.р.), "Цинизъм е политическо леке като Румен Петков да става говорител на антимафията в България …, а лично той в периода 2005 – 2007 г. отне международния паспорт на Гергов, за да упражнява натиск върху него и новините", "Публично се знае за Румен Петков, че е свързан с братя Галеви, че е дал паспорт на известния сръбски наркотрафикант Будимир Куйович".

Петков смята за позорящи го и определенията на Бареков за него "ковчежник" и "слуга на ДПС и олигархията".

Бившият вътрешен министър предяви иск за обезщетение за нанесени неимуществени вреди в размер на 100 000 лева.

На 13 октомври, когато делото трябваше да стартира, се оказа, че въпреки едномесечните си опити, призовкарите от Софийския районен съд не са успели да намерят Бареков. Процесът бе отложен за 22 декември, като съдът изиска справка от ЦИК за резултатите от евровота през май, за да се приложат по делото документи, че той е евродепутат.
Това обаче може би ще стане причина за спиране на делото, тъй като Бареков има имунитет.