Всяко напрежение- или студен, или по-горещ конфликт, в рамките на коалицията я прави по-силна. Свидетели сме на това както с оттеглянето на двата различни проекта в сроковете за отмяна на дерогацията, така и в желанието да бъде внесен общ такъв. Това заяви председателят на парламента Росен Желязков пред журналисти след участието си във форума "20 години Икономически и социален съвет на Република България", който се провежда в Министерския съвет.

Желязков направи този коментар във връзка с казуса с ръководството на болница "Пирогов".

Председателят на Народното събрание заяви, че отношение по темата може да вземе или самият министър на здравеопазването проф. Христо Хинков, или министър-председателят Николай Денков, това е установеният ред.

"Вчера позицията на комисията беше ясна, тя е в подкрепа на това кадровите решения, особено в структуроопределящи лечебни заведения, да минават през съгласуване при отчитане на ефективността и резултатите и значимостта", посочи Желязков.

Според него обективно предвид спирането на вписването на новия директор на "Пирогов" правно това не може да бъде реализирано, така че няма казус в момента.

По думите на Желязков коалицията става по-силна при конфликти и като доказателство за това е също така оттеглянето на двата различни проекта в сроковете за отмяна на дерогацията, както и желанието да бъде внесен общ такъв.

"От друга страна, коалицията колкото повече укрепва, толкова повече се притесняваме за това, че в нашите коалиционни партньори назряват определени конфликти, които могат изненадващо - както казва народът: "Къде го чукаш, къде се пука", да доведат до друг вид напрежение", посочи Желязков.

Според него, особено преди Коледа и Нова година, има важни задачи и не трябва да се допуска повече напрежение.

Относно приемането на конституционните промени, които по план трябва да се случат до края на годината, Росен Желязков изрази увереност, че мнозинството, "Продължаваме Промяна-Демократична България", ГЕРБ-СДС и ДПС, е монолитно и ще изпълни ангажимента, който е поел.