"Този формат за управление, който някой го нарече сполучливо "некоалиция", можем да го наречем кооперация или както искате, е мнозинство, което има ясни общи цели и всеки един от партньорите работи в свой интерес". Това коментира в "Панорама" председателят на Народното събрание Росен Желязков.

Той посочи, че се е образувало мнозинство, което да постига необходимите съгласия.

"Ако ме бяхте попитали същия въпросс преди месец, щях да кажа, че това е много трудно, но сега ми се струва, че преди лятната ваканция е много по-лесно за всички, въпреки че тя ще е подготовка за местните избори".

Попитан как се договарят назначенията, отговори, че е като председател на НС е "любезен домакин" на срещите, но все пак участва и в разговорите.

"Тази коалиция може да издържи всички ротации, самата демокрация е базирана на ротации", посочи Желязков. "Постигнатият компромис между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ се основава на договорената ротация от една страна, а от друга - на поетата отговорност", добави той.

Определи поведението на опозицията като дежа вю и посочи, че те са напуснали залата преди обявяването на номинациите, като по този начин са изпуснали възможност да поемат част от комисиите.

"Имаме ясно споразумение за целите, а те са преодоляване на всичко, което представлява заплаха. Последните три-четири години в Европа и света се случи всичко онова, което може да се комбинира като геополитически и транснационални заплахи. Нашето споразумение има за цел да преведе България през тези турбулентни времена успешно"

Председателят на парламента коментира, че никой в управлението не се опитва да подведе партньора и да взима стратегическо предимство преди изборите. Посочи още, че лидерите на коалициите спорят често, но правят крачка назад, защото България има нужда от парламент.

Попитан дали войната в Украйна и външното влияние са факторите, крепящи управлението, Желязков отговори: "И да, и не. Да, защото транснационалните заплахи и желанията за нов световен ред са все външни заплахи, в които България ако не е аст от ЕС и НАТО, няма как сама да се изправи срещу тях. Не, защото войната в Украйна беше миналата година, когато имаше четворна коалиция в съвсем различен формат. това не е причината, но това са предизвикателствата, на които трябва да отговорим".

Институциите трябва да гледат в една посока, коментира Росен Желязков по повод критиките на президента Радев към управлението.

"Всяка една непремерена дума ражда лавина и НС е един от най-нагледните примери. Мисля, че институцонално не би трябвало да имаме коренни разминавания. Иначе това, което се говори за вътрешнополитическа употреба, би трябвало да бъде доста по-премерено".