Продължаваме промяната" можеха да имат всичко, за което се борят, ако, заедно с "Демократична България", се бяха коалирали с ГЕРБ в рамките на първия мандат и усилията на контактната група, оглавявана от президента (2012 - 2017) Росен Плевнелиев и Соломон Паси. Това заяви Плевнелиев в "Денят започва с Георги Любенов" по БНТ.

Според него са необходими промени в конституцията, с които да се премахне съществуването на служебно правителство. "Това е вреден институт, който къса институционалната нишка в държавата и от тази гледна точка имате ефекта на изчегъртване на всеки три месеца", смята Плевнелиев.

Той изтъкна, че при формирането на контактната група за преговори за мнозинство в рамките на първия мандат лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов е дал пълен карт бланш, което означава, че ако "Продължаваме промяната" са искали, са можели да имат свой премиер, а главният прокурор е нямало да се казва Иван Гешев.

"Такова чудо в политиката не е имало досега - тази стена от пропаганда и липса на логика. Ударихме се в стена на липса на елементарна логика на политическите действия. Новото поколение български политици сякаш не ни разбират и гледат на нещата по друг начин. Тези вълшебни за нас думички като надграждане, прогрес, мъдрост, да се поучиш от предишното поколение - лошото да подобриш, доброто да надградиш - няма такова нещо. Има едни опорни точки, чисто пропагандни и в еманацията на всичко това е "Продължаваме промяната". "Демократична България" бяха по-склонни, но винаги поставяха условието - "Да, обаче ПП...ако те не направят крачка, и ние няма да направим!". Казваме на всички - изпускаме последния влак за еврозоната, ако не влезем, държавата изпада. Ставаме бананова република..."Шенген, правосъдната реформа - искате ли ги?" - "Да!" - "Дайте да ги направим!" - "Ама не може с ГЕРБ. Никога и нищо с ГЕРБ", коментира Плевнелиев.

Росен Плевнелиев предупреди, че България изпуска последния влак, с който може да постигне пълна европейска интеграция и има голяма опасност да попадне в геополитическа изолация. Той призова към единство по основните приоритети.

"Нека да се стегнем и затова толкова много ме боли - защото изпускаме последния влак на единството по три неща, за които не бива повече да се караме. А за всичко останало, правете каквото си искате със своите пропагандни машини. А тези три неща са доброто име и репутация на България, конституцията да се надгражда, а не да се изнасилва и третото най-важно нещо - ЕС и интеграцията. Така, както дедите ни и Апостола на свободата са ни казали - бъдете равни на другите европейски народи, следователно - влезте в еврозоната и Шенген. Представете си вариант, в който Румъния влезе в Шенген, а ние не. Ето това е геополитическа изолация - като някакъв буфер, през който влизат мигранти и затворени откъм Дунава. Дотам сме!", каза Плевнелиев.

Според него "Продължаваме промяната" е създадена в условия на зависимости от президента Румен Радев, които трябва да се обяснят на обществото. Плевнелиев определи действащия държавен глава като популист и го призова за извинение заради участието му при влизането на "Продължаваме промяната" във властта.

"Кога е постъпил правилно президентът Радев - когато ги е представил като най-доброто, или когато ги нарече шарлатания? Като е казал шарлатания, да обясни какво се случва там, защо така ги е нарекъл. Тази дума за мен е "едно си казал, друго си вършил, тежка форма на липса на интегритет". Защото ако си демократ, спазваш върховенството на закона", посочи той.

Според Росен Плевнелиев думата на 2022 е "разделение".

"Изминава година на тежко разделение и политическо противопоставяне, в която хората, където и да са в България, казват "Нямаме път, нямаме посока!". Една година, в която България изглеждаше като тъмен балкански субект, като бананова република с липса на воля да решим най-важната от всички кризи - политическата", сочи равносметката на президента на Република България за периода 2012-2017.