Роботизирани системи ще се включат в подготовката на пробите на шофьорите за алкохол и наркотици, за да може резултатите да излизат до една седмица. За целта вече са отделени средства, стана ясно на редовната междуведомствена среща за пътната безопасност, която се проведе при премиера акад. Николай Денков днес, съобщиха от правителствената пресслужба.

Намерението е три лаборатории в страната да бъдат оборудвани със съвременна техника до март следващата година.

Министър-председателят получи уверение, че процедурите за това ще бъдат придвижени максимално бързо. Акад. Денков възложи на Държавната агенция „Безопасност на движението по пътищата“ да проучи европейската практика за разграничаване на употребата на наркотици от приемането на определени лекарства, които могат да дадат положителни проби за забранени субстанции. Въпросът ще бъде обсъждан на експертно ниво с токсиколози, фармацевти и други специалисти.

Акцент на днешната дискусия беше Планът за действие 2024-2026, който се изготвя съгласно Закона за движението по пътищата и е в изпълнение на Националната стратегия за пътна безопасност.

Според министъра на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков ключова мярка в документа е дигитализацията на данните за състоянието на пътната инфраструктура и т. нар. пътни принадлежности – пътни знаци, маркировка и др.