"Нямах и един час, откакто съм застъпил, и премиерът ми възложи нови задачи - да се включа към екипа, който е за министър Нанков, за г-н Караниколов, кризата в Перник да се търси решение, да вляза в детайли и да окажа съдействие по линия на нашето министерство" - това заяви пред БНТ новият екоминистър Емил Димитров, известен с прозвището Ревизоро.

Той беше избран днес от парламента за министър на мястото на подалия оставка Нено Димов, който бе арестуван в края на миналата седмица заради водната криза в Перник. Димитров беше депутат от Обединени патриоти от гражданската квота на ВМРО.

Бившият митнически шеф заяви, че ще направи всичко възможно за Перник. Той е подготвил доклад за това какви пари могат да се отпуснат на града по определени програми.

"Ще търся по-голяма подкрепа. Има много предизвикателства, много задачи. Може да се направи много за града, но трябва и от тях определена инициатива, не да чакат наготово", смята новият министър.

Ревизоро, който е роден в Перник, не пропусна да спомене, че много негови роднини живеят в града.

Той обясни, че язовирът, който захранва Перник с питейна вода, го има от 50 години и той е предназначен за гражданите. В последствие е направен друг язовир, от който да се захранва промишлеността. В началото на 2000 години е преминато към употребата на питейна вода от яз. Студена.

Този язовир винаги е стигал. Сега обаче не са разчели правилно нивата и водата изведнъж не стигна, каза Емил Димитров.

Той беше категоричен, че не иска да противопоставя работниците от "Стомана" и жителите на Перник. Димитров обясни, че водата, получена в завода, е платена и тези пари са били използвани за града.

Новият екоминистър обясни, че проблемите в страната са много. Вече се подписват решения и се извършват проверки. Над 5000 площадки за депониране на суровини трябва да бъдат проверени.

С първата си заповед като министър той е командировал служители от Пловдив, упълномощил ги е за взимането на проверка, проби, лицензи, разрешителни, както и проби от отпадъци, ситуирани в Старозагорско.

Новият екомиситър обясни, че страната ни е изнесла 8000 това боклук, а сме внесли десетократно по-малко. Според Димитров трябва има по-добър контрол. Механизмът, когато се внасят боклуци, независимо от какъв произход, трябва да се промени изцяло, смята той, но уточни, че все пак ние сме зависими от ЕС.

"Като цяло, да си декларирал едно, да гориш друго, да тровиш хората, това не може да се случи. Не случайно прокуратурата е направила мащабна проверка, каза Димитров.