Комисията по бюджет и финанси прие почти изцяло на второ четене законопроекта за държавния бюджет на България за 2024 г. За гласуване остана само Приложение номер 3, където фигурират проектите за финансиране на общините, съобщи БТА.

Министърът на финансите ще предаде до утре по обед в НС всички предложения, които получи от общините, и обеща да разгледа всички корекции в предложените проекти, защото депутатите намериха в тях технически грешки. 

Източник на увеличените разходи в предложенията одобрени днес, които трябва да минат и през пленарна зала, са повишените приходи от облагането на хазарта, от ДДС, включително и предварителното деклариране на стоки с висок фискален риск, както и от съкращаване на капиталовата програма. С промените се предлага се увеличение на заплати в държавните ведомства и финансиране на ремонти и строежи на публични институции, повече пари за култура и за археологически разкопки.

През комисията минаха най-вече предложенията на партиите, които подкрепят кабинета. ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС имат общи предложения, съобщи по-рано председателят на комисията по бюджет и финанси Йордан Цонев. Комисията гледа на второ четене проекта за бюджет на държавата за 2024 година на извънредно неделно заседание в парламента.

Зам.-председателят на бюджетната комисия Венко Сабрутев представи част от основните предложения за промени.

Сред предложенията, зад които заедно застават от мнозинството, са:

Създаване на фонд "Стамболов" от 5 млн. лева, с които изтъкнати студенти да се учат в престижни университети в чужбина и след това да работят в България;

увеличаване на заплатите на педагогическия персонал в детските градини и ясли и допълнително изравняване на разходите за издръжка на децата в тях с около 16,6 млн. лева;

създаване на програма, с която училищата, детските градини и храмовете да минат на регулиран пазар на електроенергия

предлага се приоритизиране на проекта за изграждане на национална детска болница, което няма фискален ефект сега, но е ясен ангажимент, че ще бъде бързо изградена;

- допълнително 500 000 лева за детски онкоцентър;

- 4 млн. лева за младежките центрове;

- допълнителни 5 млн. лева за медицински изделия за хора с увреждания;

- 10 млн. лева за персонала на БАН

- допълнително 2,7 млн. лева за курсантите в МВР;

- 37 млн. лева за изграждане на център за киберсигурност в ДАНС;

- 2 млн. лева за заплатите в агенция "Архиви";

- 200 000 лева за добруджанските и тракийските институти;

- 2,6 млн. лева за МВнР;

- 10 млн. лева за Министерството на иновациите.

Предложенията обобщи Венко Сабрутев, съобщава БТА.

В сектор "Култура" ще се предоставят допълнително 68 млн. лева в бюджета за 2024 година, посочиха представители на бюджетната комисия.

Снимка: БТА

"В приходната част на бюджета предлагаме да се вдигнат таксите на хазарт", каза още Сабрутев. "Увеличаване на таксите за хазарта като допълнителен приходоизточник за средствата, които трябва да се осигурят за допълнителните предложения. Още повече, че таксите не са пипани повече от 10 години", допълни Йордан Цонев, цитиран от БНР.

По думите на председателя на бюджетната комисия партиите, които подкрепят кабинета, ще подкрепят отпускането на допълнително 11,6 млн. лева за заплатите в НСО, ще се дадат и пари за продължаване на археологически разкопки в страната. За Конституционния съд ще се отпуснат пари за ремонт на сграда; за регионалните центрове на БТА се отпускат 2 два милиона лева, както и 4 млн. лева за Сметната палата и други 20 млн. лв. за текущи ремонти на сгради на МВР, каза Йордан Цонев.

Снимка: БТА

Пред депутатите министърът на финансите Асен Василев наблегна и на предвиденото за първи път остойностяване на общински проекти в държавния бюджет.

"И това според мен е стъпка към абсолютно пълна прозрачност какви са проектите. Ние изпратихме до бюджетната комисия в края на деня в петък всички получени общински проекти, които отговарят на лимитите", коментира финансовият министър Асен Василев.

"Съгласен съм, че подготовката на следващия бюджет трябва да започне по-рано. Изпратихме в парламента в края на вчерашния ден всички общински проекти", допълни финансовият министър.

Очакваме 200 млн. лева повече приходи от хазарт, съобщи още Асен Василев.

"Не променяме структурата на облагане на хазарта, а вдигаме таксите от два до четири пъти", обясни той. Отделно, в закона по хазарт може да се мени цялата структура на облагане, каза Василев в отговор на народния представител Румен Гечев, за метода на облагане на игралните зали. "Вдигаме такси от 100 000 лева на 400 000 лева и така на 5 - 6 места в проектозакона, обясни финансовият министър.