На всички лечебни заведения, независимо дали са за първична или специализирана дейност, лаборатории или болници, ще бъдат изплатени 85% от очакваните средства.

Това договори Български лекарски съюз (БЛС) по време на преговорите с НЗОК и вече е записано в Анекса към НРД 2020-2022 г.

Заради периода на извънредно положение и намалелия прием на пациенти по други клинични пътеки болниците не могат да изпълнят средномесечната си заработка, предвидена по Националния рамков договор.

Днес новината за финансовата подкрепа на болниците съобщи в парламента финансовият министър Владислав Горанов.

Парите ще се изплащат независимо от отчетената дейност за периода.

"Успяхме да договорим 85 на сто от очакваните в неепидемична обстановка постъпления да бъдат платени на лечебните заведения. Това означава, че ако например дадена болница има реализирана 70 на сто дейност за периода, то разликата от 15 % ще бъде покрита от НЗОК", съобщи председателят на БЛС д-р Иван Маджаров.

Постигнатото гарантира осигуряването на заплатите на всички медицински специалисти, независимо от ограничена дейност заради кризата с Covid-19.

Промените предвиждат и отлагателен период до 01.09.2020 г. за видеозаснемането на определени оперативни интервенции от областта на медицинска специалност "Офталмология", които също са предвидени в Рамковия договор.

Друга промяна записана в Анекса, касае лечението на солидни тумори типични за детска възраст, като се разрешава на клиники и отделения по детска онкохематология да лекуват и пациенти навършили пълнолетие до 25 годишна възраст.