Три пъти скачат заплатите на кмета на София, председателя на Столичния общински съвет (СОС), общинските съветници и районните кметове, реши СОС на днешното редовно заседание.

Вносители на доклада бяха общински съветници от различни политически групи - Цветомир Петров, Вили Лилков, Севделина Петрова, Борис Бонев, Иван Таков, Пламен Данаилов, Екатерина Йорданова, Ваня Тагарева, Прошко Прошков.

Решението предвижда основната заплата на кмета на София да се приравни с министерската. Председателят на СОС ще взима 90% от неговата заплата, зам.-кметове и районни кметове на Столична община - 80%, а кмет на кметство - 30%. Общинските съветници ще взимат 70% от заплатата на председателя на СОС.

Тъй като министерската заплата е обвързана с тази на депутатите, която пък е 3 пъти средната работна заплата в обществения сектор за последния месец на изминалото тримесечие, то с промените месечното възнаграждение на кмета ще надхвърли 9100 лв. от 1 април, като досега заплатата за тази длъжност беше 2900 лв. Заместниците на му, както и районните кметове, трябва да получават около 7000 лв., председателят на Общинския съвет - около 8200 лв., а общинските съветници - по над 5700 лв. Увеличението ще бъде в сила от 1 април, когато ще има данни за средната заплата в обществения сектор за първото тримесечие на тази година.

В мотивите за повишаването на заплатите се посочва, че възнагражденията на кмета на Столичната община, на заместник-кметовете и на председателя на Столичния общински съвет, на общинските съветници в СОС не са променяни от 2014 г., а на кметовете на райони - от 2017 година. През този продължителен период настъпи значително повишаване на цените на стоките и услугите, което налага актуализиране на заплатите на лицата, пряко ангажирани с управлението на Столична община, пише още в мотивите.

Председателят на СОС Цветомир Петров коментира преди дни, че кметовете и общинските съветници на много по-малки населени места в страната получават по-високи възнаграждения от тези в столицата, въпреки че в София се носи отговорност за бюджет в размер на 2,5 млрд. лева.

За сравнение - през февруари във втория по големина град у нас - Пловдив, заплата на кмета беше увеличена от 3350 на 5500 лв. месечно. Председателят на общинския съвет там пък получава 4400, а общинските съветници - 2500 лв., плюс представителни разходи.

В Дупница също гласуваха ръст на възнагражденията след последните местни избори. В момента заплатата на кмета там е 7200 лв., 4320 лв. - на зам.-кметовете, а на общинските съветници - 700 лв.

Днес беше приет и бюджетът на София, който за тази година ще е рекорден - 2,576 млрд.лв., спрямо 2,564 млрд.лв. за 2023 година. "За" гласуваха 45 общински съветници, 15 бяха "против" предложения бюджет.