Рекорден мигрантски трафик отчете вътрешният министър Иван Демерджиев по време на парламентарния контрол. "Тази година сме подложени на безпрецедентен мигрантски натиск, но правим всичко да бъде удържан. От началото на годината 133 552 души са направили опит да преминат турската граница, като не са успели", каза той. "Бройката е най-високата изобщо откакто има мигрантска вълна.", изтъкна министърът.

Демерджиев обясни, че има образувани над 200 разследвания срещу групи за трафик на мигранти. "Прилагаме редица мерки", допълни министърът и изреди отпуснатите средства за ремонт на инфраструктурата в 30-километровата погранична зона, включването на армията в опазването на границата, както и в всички налични технически средства и допълнителни, хеликоптери на "Гранична полиция" и на МО, както и дронове. Последните се използват не само да следят мигрантските групи, но и "от друга страна - действията на нашите служители, дали съдействат на такива мигрантски групи".

"Смятам, че се справихме с мигрантския натиск", обобщи министърът. Той отчете, че 87% от капацитета на центровете за мигранти е запълнен. В центъра в София се намират 400 мигранти, а в Любимец са 968. В Харманли са настанени 1518 лица, каза Демерджиев, като добави, че това прави 91% запълване на капацитета. В разпределителния център в Пъстрогор пък се намират 125 чужденци, което е 39% от капацитета му. "Разпределят се и по националност, защото има доста сериозни проблеми, когато се смесват различните групи", каза Иван Демерджиев в отговор на соцдепутатката Смиляна Нитова.

Снимка: БТА

Министърът на вътрешните работи бе обект на засилен интерес от страна на парламентаристите от БСП, които единствени го засипаха с въпроси по време на първия парламентарен контрол в 48-ото Народно събрание.

Самият Демерджиев призна, че му е направило впечатление, че към него има зададени пет еднакви въпроса като текст, зададени от депутати от БСП относно покупката на гласове на отминалия вот. Вяра Емилова репликира, че проблемите с търговията на вота са били идентични в петте области - Плевен, Ловеч, Монтана, Враца и Видин, затова петимата народни представители заедно му написали отворено писмо.

"Да, логично е да са подобни, но те са еднакви, до препинателните знаци", отбеляза Демерджиев.

Преди това, в друг въпрос за покупката на гласове в Монтана, зам.-председателката на БСП Ирена Анастасова обвини полицаите.

"Не си свършиха работата, не искаха да я свършат и правиха кухи пиар акции, защото са свързани с тези, срещу които трябваше да се борят", обобщи соцдепутатката. Демерджиев отвърна, че когато е отчитал изборите и свършеното от МВР, не е чул обструкции от партиите, за разлика от сега.

"Допускам, че днешният ни дебат е продиктуван от някакви други причини", заключи министърът на вътрешните работи.

Той увери, че всяка една информация до МВР е била стриктно проверена. "Не може да очаквате, че след два месеца МВР ще е съвсем различна институция. Винаги има какво да се желае, но ви уверявам, че положихме огромни усилия и вярвам, че те дадоха резултат", заяви Иван Демерджиев.