Формациите, които бяха готови да станат мандатоносители, реагираха първи на решението на президента да избере БСП за получател на третия мандат. Докато от "Български възход" пожелаха успех на левицата и готовност да участват в разговори за кабинет, то от "Демократична България" се изказаха скептично, че социалистите са способни да направят редовен кабинет и обявиха, че по-скоро няма го подкрепят.

Пожелаваме успех на БСП в нелеката задача за съставяне на правителство в настоящата политическа ситуация. Ние, от политическа партия "Български възход", сме последователни в действията си и ще направим каквото зависи от нас, за да има редовен кабинет, защото това е национално отговорното поведение, заявиха в позиция на партията, изпратена до медиите.

Ако бъдем поканени на разговори, ще участваме конструктивно и ще подкрепим усилията за постигане на съгласие, като позицията ни за необходимост от коалиционно споразумение, с ясно разписани отговорности и механизми за вземане на решения, остава непроменена, посочват още от "Български възход".

"Няма особено големи шансове БСП да състави редовно правителство с третия мандат и да отговори на ключовите пред България предизвикателства", заяви Надежда Йорданова от "Демократична България" в коментар, разпространен от пресцентъра на формацията.

По думите на Йорданова органите на трите партии в ДБ ще решат как да процедират.

"С БСП имаме много сериозни различия по отношение на войната в Украйна и мерките, необходими за ограничаване на руското влияние в България. Едва ли бихме подкрепили управление с техен мандат", заяви народният представител, цитирана в информацията.

Бившият правосъден министър смята още, че ново отлагане на реформите, нужни за присъединяването на България към Шенген и еврозоната, както и за усвояване на средства по Плана за възстановяване и устойчивост, може да се окаже фатално.

"Шенген е от изключително значение за довършване на интеграцията на България. Без дълбока реформа на прокуратурата и без отчетност на главния прокурор, няма как да се присъединим. 

С "БСП за България" тепърва ще седнем на разговори, предполагам, че ще ни поканят. Това коментира пред журналисти депутатът от "Продължаваме Промяната" Никола Минчев.

Минчев посочи, че при всички положения Изборният кодекс ще бъде тема на разговорите и припомни, че това е един от въпросите, по които не беше постигнато съгласие в рамките на декларацията, която ПП предложи като мандатоносител на втория мандат. Предполагам, че това ще бъде една от по-трудните за разговор теми, както и отношението към войната в Украйна, добави депутатът и изрази надежда ИК да не е препъникамъкът да няма кабинет.

Но при всички положения, подчерта Минчев, имаме твърда позиция по кодекса, разбира се, в рамките на разговорите с БСП се надявам да можем да намерим пресечна точка.

С оглед заявките на политическите сили до момента изглежда, че този мандат доста трудно ще бъде реализиран, прогнозира Минчев, цитиран от БТА.

По-лесно ще е, ако беше даден на "Демократична България", защото с тях имаме доста обща визия за бъдещето на страната, обясни политикът. Това си пролича и при втория мандат, защото това бяхме двете политически сили, които подкрепихме декларацията на ПП, припомни той.

Депутатът се надява последните събития да не са повлияли на решението на коя политическа сила да бъде даден мандатът, защото би било тъжно, ако един такъв измислен казус, като Nexo, е повлиял на толкова важно за страната решение, изтъкна Никола Минчев.

"Президентът беше оставен с неособено голям избор на кого да даде третия мандат. Мандат на "Демократична България" щеше да донесе огромни репутационни щети на Румен Радев, тъй като това би бил мандат за съставяне на евро-атлантическа коалиция, а в такъв случай къде остават обвиненията към войнолюбците, ястребите. "Български възход" е в желеобразно състояние и мандат за тази партия щеше да означава опит за супер всеядно управление. За ДПС беше ясно, че няма да получат мандата, въпреки че за първи път от 10 години насам ги чух да го поискат".

Това каза пред БНР Александър Симов, член на Националния съвет на БСП, бивш депутат.

И допълни, че изборът на БСП е очакван, тъй като изпълнява политически задачи на президента:

"Една от задачите на президентската институция е да продължи атаките срещу БСП. Там има битка за овладяване на левицата. Третият мандат поставя БСП пред изпитание, защото е отговорност. Длъжни сме да поканим всички на разговор и да видим какви са линиите на съгласие. Ако БСП успее да състави правителство, то трябва да е тотална противоположност на служебното, тъй като политиката на служебния кабинет е вредна за България".

Според него на "Дондуков" 2 до последно са обмисляли кой вариант е най-подходящ, за да върши работа на президентството.

"Твърдо отиваме на избори. Само за защита на евроатлантическите интереси, приоритети може да има разминавания", заяви депутатът от ДПС Рамадан Аталай пред NOVA.

Запитан дали ще ги поканят за участие в управлението на страната, той отговори: "Надеждата умира последна. С мандат на БСП и подкрепа на ДПС сме управлявали държавата успешно".

"ГЕРБ не могат да бъдат изключени при всички случаи, когато ще се създаде програма, която да бъде изпълнена в кратък период от време. Ако сега отидем на избори, ще има още едни избори. Крайно време е да се намери баланса, за да направим това, което обществото очаква от нас", каза депутатът от ДПС.

На въпрос дали са разочаровани от това, че третият мандат за съставяне на кабинет не е бил връчен на тяхната партия, Аталай обясни: "Чак разочарование не бихме изразили. Това е поглед и решение на президента. Той е решил, че БСП може да обедини всички политически формации. Приоритетите трябва да са в защита на националния интерес, на европейските, евроатлантическите интереси. Това е преценил президентът и затова каза, че ще връчи мандата на БСП".

Председателят на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова заяви пред NOVA, че ГЕРБ вижда този акт на президента като "желание да не се състави правителство".

"Ние също искаме правосъдна реформа", обясни тя и допълни: "Предстоящата седмица ще изслушаме главния прокурор Иван Гешев на заседание на правната комисия и ще обсъдим в цялост 6-те законопроекта, които стоят на масата".

По думите й са говорили за подкрепа на определени приоритети, при които лидерите на партиите, на ГЕРБ, СДС, ДБ да положат своите подписи. "От ден първи на този парламент казваме, че поради политически наслагвания са трудни разговорите, е редно да седнем на масата, обясни Атанасова.