Над 70 членове на Националния съвет на БСП внесоха подписка за свикване на извънреден пленум и конгрес, след като вчера партията стигна историческо дъно, заемайки пето място на парламентарните избори за 48-о Народно събрание. Заявленията продължават да пристигат от цялата страна. 

При обработени 99,91 протоколи БСП се нарежда едва на пето място с исторически най-ниския си резултат от 232 839 гласа или 9.30%.  Подписката внесоха Петър Витанов, Дора Янкова, Костадин Паскалев, Светлана Шаренкова.  В нея се настоява, на основание чл.32, ал.8 от Устава на Българската социалистическа партия, да бъде свикано присъствено заседание на НС на БСП, с дата на провеждане 08 октомври 2022 г. от 11:00 на "Позитано" № 20, зала "Александър Лилов". 

Членовете на НС на БСП искат следния дневен ред: 

  • Анализ на резултатите от проведените избори за 48-то Народно събрание и дефиниране на политически изводи и мерки.
  • Свикване на заседание на 50-я Конгрес на БСП на 22.10.2022 г. за приемане на решения по неотложни въпроси и определяне на дневен ред.
  • Избор на работна група за провеждане на разговори с политически партии и сдружения за създаване на ляво политическо обединение .
  • Разни.

В писмото на социалистите се казва:

БСП записа поредния си слаб резултат. Партията ни е в най-тежката си криза досега. На 4 април 2021 г. БСП имаше 380 146 гласа и зае трето място. На 11 юли 2021 г. за БСП гласуваха 365 696 души. На 14 ноември 2021 г. за партията ни своя вот дадоха 267 817 избиратели и стигнахме историческо дъно. Оказа се, че пропадането няма край и днес вече сме на пето място, с под 10 процента от гласовете на избирателите.

В момент, в който левицата е в подем и в Европа, и в света, когато нуждата от социална закрила е припозната в глобален мащаб след десетилетия отричане, България е на път да остане без лява партия. Народът не вижда в БСП ляво представителство. Жаждата за власт раздели, обезкуражи и срина партията, отврати избирателите.

Време е да си припомним, че смисълът на политиката не е властта, не са партийните събрания, дори парламентарните места. Единственото предназначение на политиката е да събира и служи на хората. Трябва да се съберем, да чуем всеки и да тръгнем напред. Само заедно и в диалог можем да спасим БСП. Партията ни може да тръгне по нов път! Но за това се изисква кураж - да посочим проблемите, за да намерим решение.

Междувременно лидерът на партията Корнелия Нинова заяви на първата си пресконференция след изборите, че няма да намерение да подава оставка, защото тя е поискана в момента от хора, които през цялата кампания са работили срещу БСП.