Парламентът поднови обсъждането на първо четене на пет законопроекта за промени в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК). Два от тях са внесени от Министерския съвет, а останалите - съответно от Надежда Йорданова от "Демократична България" и група народни представители, от Костадин Костадинов от "Възраждане" и група народни представители, и от Бойко Рашков от "Продължаваме Промяната" и група народни представители.

Вчера заради липса на кворум депутатите не успяха да приключат с дискусията по законопроектите и да ги гласуват.

С промените, предложени от Министерския съвет, се създава механизъм за разследване на главния прокурор. От ГЕРБ-СДС отправиха критики към законопроекта на "Продължаваме Промяната", който предвижда да се даде възможност на разследващите органи да могат да внасят искане за освидетелстване, за разрешение за претърсване и изземване пред първоинстанционния съд, както и да представят за одобрение от съда на протокола за извършеното действие в условията на неотложност.

Марин Маринов (ГЕРБ-СДС) отбеляза, че имат политическата воля да бъде приет работещ механизъм за разследване на главния прокурор. По думите му, темата за съдебната реформа е от изключителна важност за нашето общество, като някои партии дължат своето съществуване на поддържане на темата. Тя трябва да бъде затворена и да приключим тази реформа, защото българското общество е до крайна степен затормозено от нея, смята Маринов.

Относно законопроекта на Бойко Рашков, депутатът от ГЕРБ-СДС коментира, че вижда в него "завръщане не на полицейщина, а на милиционерщина". В тази връзка той припомни ареста на лидера на опозицията Бойко Борисов миналата година, когато Рашков беше вътрешен министър. Ако същите промени бяха в сила тогава, репресията щеше да е още по-силна, коментира още Маринов.

Първоначално Бойко Рашков му отговори от място и за нарушаване на реда в залата, като заяви, че по-добре да е комунистически следовател, отколкото комунистически пожарникар. За това той получи наказание "порицание". След това от трибуната на парламента бившият вътрешен министър коментира, че се използва една дежурна щампа.

Първо, когато говорите за милиционери и милиционерщина, имайте предвид, че засягате вашия колега Младен Маринов, той е завършил милиционерското училище в Пазарджик, аз не съм, каза Бойко Рашков. Той посочи, че много уважава всяка една професия, включително професията на хората, които се занимават с пожарогасене. Предпочитам да бъда комунистически следовател, отколкото комунистически пожарникар, коментира Рашков.

Той отбеляза, че много след началото на демократичните промени Бойко Борисов е останал член на БКП и е излязъл от МВР.

Младен Маринов взе думата за лично обяснение. Направихте опит да уязвите мен, но и голяма част от българските полицаи, които и в момента работят и са завършили това училище, обърна се той към Рашков. Той отбеляза, че когато се казва милиционерщина, не става въпрос за учебно заведение, а за методи на работа. Маринов коментира, че тези методи на работа ги е осъдил българския съд, като е осъдил незаконния арест на Бойко Борисов, Владислав Горанов и Севдалина Арнаудова.

Тома Биков (ГЕРБ-СДС) попита възможно ли е в закона, който приемаме, да се запише текст, който да гласи, че "това, което предлага г-н Рашков, трябва да се прилага само към него след няколко месеца, евентуално към градинаря му".

Снимка: БТА

Милен Матеев от "Продължаваме Промяната" изрази удовлетворение, че ГЕРБ са стигнали до извода, че след като има препоръка от 2009 г. е крайно време държавата да отговори на тази препоръка и да намери работещ механизъм за разследване на главния прокурор, респективно на неговите заместници.

Маноил Манев от ГЕРБ припомни, че комунистическият режим е обявен от парламента за престъпен и в този смисъл "гордостта" на Рашков граничи с престъпление.

"Сега да видим ДБ как ще го сложат в листите си при предстоящото обединението на ПП и ДБ", посочи Манев.

Ще засегнат ли вашите чекистки промени, г-н Рашков, един имотен бивш министър и градинаря му, едни министри, които взимаха комисионни от газа, които арестуваха лидера на опозицията, криптофараони, попита от трибуната и Георг Георгиев от ГЕРБ.

Радостин Василев от ПП се включи нестандартно в разгорещения дебат като постави на трибуната пластмасови ръчички за Георг Георгиев - намек, че целува ръцете на лидера си.

Това разгневи председателят на парламента Вежди Рашидов, който предупреди депутатите: "Престанете да внасяте играчки, защото аз мога да внеса и други пластмасови атрибути".

Зам.-председателят на парламента Йордан Цонев от ДПС наказа Бойко Рашков. След това той наложи забележка на Георг Георгиев и на Радостин Василев.

За да свали напрежението в залата, лидерът на БСП Корнелия Нинова поиска 20 минути почивка.

По-рано през деня народните представители решиха да удължат работното си време до пълното разглеждане на всички девет точки от дневния ред.