Бойко Рашков ще седне в председателския стол начело на парламентарната комисия за контрол над службите за сигурност, потвърди зам.-председателят на ДСБ и депутат от ПП-ДБ Йордан Иванов пред медиите в парламента. Така депутатът от ПП и бивш вътрешен министър заменя лидера на ДСБ Атанас Атанасов, който по-рано хвърли оставка.

Генералът се оттегли от поста, защото Бойко Борисов бламирал реформата му в службите.

ГЕРБ е против сливането на Военното разузнаване с Държавна агенция "Разузнаване", а това беше идея на съпредседателя на "Демократична България", за да може и шефът на Военното разузнаване да не бъде назначаван от президента Румен Радев. 

Атанасов я представи като реформа в службите и даже заяви преди дни, че предложението му среща подкрепата на ГЕРБ и ДПС.

Дойде и официалната реакция на ДБ и ДСБ за рязката стъпка на Атанасов. Според формацията Борисов предоставя службите в ръцете на Румен Радев. 

"Атанас Атанасов, съпредседател на нашата група, подава оставка като председател на комисията за контрол над службите за сигурност, защото от ГЕРБ и Бойко Борисов бе поет ангажимент за тяхната реформа, който бе оттеглен", формулира официално причината за оттеглянето на генерала неговият заместник в ДСБ Йордан Иванов.

Снимка: БТА

Депутатът от ПП-ДБ укори ГЕРБ, че не спазили обещанието си.

"Това за нас е проблем, защото обещанията се дават, за да се спазват", посочи той.

"С тези си действия ГЕРБ оставят управлението на службите в ръцете на президента Румен Радев", коментира Иванов. 

Попитан това означава ли, че "некоалицията започва да се разклаща", заместник-председателят на ДСБ коментира, че това е знак, че обещанията трябва да бъдат спазвани. "Обещания, ангажименти, както искате ги наречете - за нас това е проблем, защото сме в това Народно събрание (НС) и в това мнозинство, за да реформираме", коментира той, цитиран от БТА.

Снимка: БТА

Иванов отбеляза, че реформата на службите е кауза на Атанас Атанасов в това НС и в политиката, и там е неговата експертиза. По думите му, когато някой проваля реформата на службите, няма причина Атанасов да стои като председател на комисията.

От коментара на Делян Пеевски след оттеглянето на Атанасов от шефския пост стана ясно, че и ДПС не подкрепя сливането на външното и военното разузнаване.

"Вече се разбра - и от ГЕРБ няма да има подкрепа. Ние също сме обсъдили, при условие че няма да има мнозинство, и ние няма да подкрепим сливането", каза депутатът от ДПС пред журналисти в кулоарите.

"Това е лично решение на Атанас Атанасов", коментира Пеевски оттеглянето на Атанас Атанасов.

"Лично право е на господин Атанасов, щом е преценил, питайте го него", каза Пеевски, цитиран от БТА.

Според него тази оставка, която предизвиква трус в некоалицията, няма да повлияе на конституционното мнозинство. "Това не може да повлияе на нищо, но това е негово лично решение, това е нещо, което не е дискутирано с нас", заяви депутатът от ДПС.

По-рано днес от пресцентъра на Народното събрание съобщиха, че Атанас Атанасов е подал заявление, че се оттегля като председател на парламентарната Комисия за контрол над службите за сигурност, прилагането и използването на специални разузнавателни средства и достъпа до данните по Закона за електронните съобщения.

След това заявлението на Атанасов за оттегляне от поста беше обявено и от парламентарната трибуна, от председателя на НС Росен Желязков.