Председателят на Народното събрание Вежди Рашидов обсъди днес в Истанбул с президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган идеята България да бъде домакин на международна среща за миграцията, съобщи Рашидов пред журналисти, съобщи БТА. 

"Поисках разрешение от Ердоган България да стане домакин и основен играч в преговорите, свързани с проблема за миграцията, защото за нас е важно да сме двигател", каза Рашидов след срещата си с Ердоган.

България трябва да е активна, да има добра позиция, да има добри отношения и с едната, и с другата страна, защото това е и наша граница, допълни той.

Говорихме още по темата за опазване на културните ценности на територията на двете страни. Щом има правителство да бъдат сключени и нови договори, посочи Рашидов, цитиран от Епицентър.

Помните при Бойко Борисов имахме общи заседания на двете правителство, взимаха се общи решения, посочи той и добави:

Сега като сме домакини на тези разговори за миграцията, ще седнем отново на една маса и ще работим за консенсус.

Най-важното сега е, че се прие България да е посредник между Европа и Турция. Все още обаче няма срокове и няма точна дата.

Президентът Радев занимава за Бюксел на 8 и 9 януари за среща на върха, след което ще бъдат уговорени конкурентни дати, заяви още Рашидов.

Президентът на Турция Ердоган прие по обед председателя на българския парламент Вежди Рашидов, който е на тридневно официално посещение в южната ни съседка по покана на председателя на Великото национално събрание Мустафа Шентоп.

На срещата е присъствала и председателят на парламентарната група на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова.

Разговорът е започнал малко след 12.00 ч. и е продължил близо час. Обсъдени са въпроси за развитието на взаимоотношенията между двете страни, както и проблемите, свързани с мигрантската криза.

Както вчера написахме, по инициатива на Рашидов България ще инициира среща на лидерите на ЕС и Турция, на която да бъдат обсъдени въпроси, свързани с миграцията, контрола на границите и облекчаване на визовия режим за турски граждани.

Срещата да се проведе в България и да възобнови процеса, който започна през 2018 година във Варна по идея на бившия премиер Бойко Борисов, предлага председателят на парламента.

Рашидов пое ангажимента лично да бъде посредник между лидерите на Европа и Турция за бързото организиране на тази международна конференция.

По-късно парламентарната делегация посети църквата "Свети Стефан" в Истанбул. Архимандрит Харалампий отслужи молебен за здраве.

Снимка: БТА

За нас е огромна чест, че срещаме днес, в "честите двори на "Свети Стефан" в навечерието на неговия празник, един достоен българин и невероятен човек, който през всички дни, когато се градеше църквата, даде всичко от себе си, обърна се архимандрит Харалампий към председателя на Народното събрание Вежди Рашидов.

Снимка: БТА

Той добави, че благодарение на турския президент Ердоган, на Бойко Борисов като премиер, и на Рашидов като министър на културата, са направили всичко възможно, "щото да продължаваме да се гордеем, че българският храм на Златния рог "Свети Стефан" отново е перлата на храмовете в Истанбул". И Вашето име също ще бъде записано със златни букви в историята на българската общност в Истанбул, каза на Рашидов ахримандритът.

В чест на 130 години от полагането на основния камък на "желязната църква" и от името на настоятелите на храма той връчи на председателя на парламента медал по повод юбилея, като молитвен спомен от срещата. Ако човек няма Божието благословение, не може да има нищо, каза свещеникът.

Снимка: БТА

Той сподели, че в "Свети Стефан" идват много онкоболни българи, които се лекуват в Турция, и той им чете молитви. И това, че храмът е отворен, че го има и, че свети, дава голяма надежда на тези хора за живот, убеден е архимандрит Харалампий.

По-рано тази сутрин Вселенският патриарх Вартоломей I прие Вежди Рашидов на лична аудиенция. Вартоломей l пожела здраве и просперитет на България и българския народ.