Независимият депутат Радостин Василев обяви изненадващо, че ще се кандидатира за кмет на София, противно на прогнозите, че ще се бори за кметското място в Плевен, където е избирателният му район.

Наред с номинацията си за местния вот той анонсира и създаването на нова политическа партия МЕЧ, чието име и марка вече било запазено. 

Учредяването е на 22 октомври, а формацията била "проорбански" проект, уточни Василев. Абревиатурата означава "морал, единство, чест". Това е центристки проект, пробългарски, който няма да бъде подвластен на посолства, обясни Василев. 

Василев обяви решението си на нарочна пресконференция в БТА. Депутатът огласи и лозунга си като кандидат-кмет: "Без ГЕРБ и ДС в София".

"Аз ще се кандидатирам за кмет на София като независим кандидат", заяви Василев и допълни, че кандидатурата му ще бъде издигната от инициативен комитет, който ще внесе всички необходими документи в Централната избирателна комисия (ЦИК).

"Смятам, че съм достатъчно подготвен", каза за себе си той.

"Абсолютни невежи" нарече той номинираните кандидати за кмет на София досега, които, според него, не разбирали от проблемите на София и затова решил да се бори за кметското място. Въпреки това покани всички номинирани за кмет на експертен дебат по развитието на столичния град и стратегическото планиране за това.

Василев обяви осем приоритета, сред които изреди градския транспорт и паркирането, концесията на "Софийска вода", "Топлофикация", детските градини и нова детска болница.

Бившият депутат от ИТН и от ПП планира още да въведе нощно и хибридно почистване на улиците, а чистотата в столицата, по думите му, е във възможностите на общинската администрация. Депутатът възнамерява да ревизира концесионните договори за сметопочистване, защото се източвали милиони, по думите му.

"Топлофикация" пък винаги се е използвала политически, дружеството има нужда от реформиране и преструктуриране, коментира той. "Всяка шахта е дупка в София", констатира Василев и обеща подмяна на тролеи и автобуси, както и промяна в начина на възлагане на ремонтите. "15 пъти правят паветата пред Народното събрание"

Радостин Василев смята още да забранява графитите, защото били белег на недоимък и мизерия, особено пък върху паметници на културата. По думите му, трябва да има специално указано място за това и на други фасади да бъде забранено.

Витоша да бъде превърната в спортен център за зимни спортове с нови лифтове с целогодишен достъп, обяви още намерението си кандидат-кметът. По думите му това ще реши проблема софиянци да се редят на 6-часови опашки в Банско.

Радостин Василев коментира и съдебното дело за принуда срещу него, когато, още като член на ИТН, е притискал депутатка да напусне парламентарната група и да го последва.

Снимка: БТА

"Аз нямам никакви притеснения относно изхода от това дело, защото обвинителният акт е една измишльотина", коментира депутатът в отговор на въпроса дали не се притеснява, че ако бъде осъден, политическата му кариера ще бъде осуетена.

"На измисленото дело срещу мен имаше десет пъти повече журналисти", констатира накрая Радостин Василев, сравнявайки броя на представителите на медиите на пресконференцията му.