Очаква се утре депутатът от ПП-ДБ и бивш министър на спорта Радостин Василев да обяви, че напуска парламентарната си група, съобщи БНР, позовавайки се на неофициална информация от свои източници.

Поводът е съгласието, постигнато между ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС, за подкрепа на правителство с втория мандат.

Василев намеква за такъв развой на събитията и с анонс за пресконференция, която планира да даде в петък.

"Утре (петък) от 11:00 часа в сградата на БТА в София ще дам специална пресконференция заедно с членове на управителния съвет на гражданско движение "Силна България" във връзка с коалицията между ПП-ДБ и ГЕРБ", съобщи в профила си във Фейсбук Радостин Василев.

Коментарът му завършва с призива: "Съд и затвор за Бойко Борисов и грабителите на България!"

Причина за напускането му вероятно са именно преговорите за властта между ГЕРБ и ПП-ДБ.

Василев беше депутат от ИТН и спортен министър от партията на Слави Трифонов. След като от ИТН свалиха доверието си от правителството на Кирил Петков, Василев и още няколко народни представители се отцепиха и станаха независими депутати, като подкрепяха ПП с гласуванията си.

Изтекоха данни, че именно в неговото жилище са се провеждали разговори за оттегляне и на други депутати от ИТН, а прокуратурата поиска имунитета на Радостин Василев заради заплахи от негова страна към бившата депутатка от ИТН Христинка Иванова, която притискал да напусне, след като не се е съгласила да се отцепи заедно с него.

Първоначално Василев отказа да даде имунитета си, след това доброволно даде съгласие. Тогава Василев заяви от трибуната, че Иван Гешев му е поискал имунитета, защото "мафията си има главен прокурор".

"Това се случва точно на мен, защото никога не си мълча и казвам истината. Вече пето Народно събрание съм един от основните опоненти на главния прокурор и се боря за изграждането на механизма за неговото разследване", каза той от трибуната.

Радостин Василев се присъедини към ПП на предишните избори и досега беше водач на техни листи първо в Габрово, а после и в Плевен. В в знак на несъгласие с неговото водачество партията напуснаха някои изявени народни представители, сред които Иван Христанов, тогава депутат от плевенската листа.

Ако Василев наистина напусне и ПП, това ще е втората партия, от която депутатът си тръгва.