Законопроектът за промените в Конституцията ще се обсъжда на първо четене в Народното събрание след 6 октомври. Това обяви пред журналисти в кулоарите на парламента депутат от ГЕРБ-СДС Радомир Чолаков.

Той посочи, че в петък парламентарната комисия има среща с Венецианската комисия във връзка със законопроекта за изменение и допълнение на Конституцията.

Венецианската комисия ще публикува становище или мнение, доколкото сме информирани, на 6 октомври. Намерението ни е да минат всички публични дебати, които се случват в момента, да изчакаме становището на Венецианската комисия, което винаги е било важно, така че, обсъждането на законопроекта на първо четене в комисията да започне след 6-7 октомври, обясни още Чолаков, цитиран от БТА.

По думите му след внасянето на законопроекта за изменение и допълнение на Конституцията, съгласно самата Конституция, тече едномесечен срок, в който проектът не може да бъде гледан, а отлежава, за да се запознават хората с него.

Чолаков добави, че срокът е започнал да тече от 1 септември и ще изтече на 30 септември. Чолаков отбеляза, че междувременно се провеждат кръгли маси, обсъждания в гражданското общество и в академичните структури, което, по думите му, е много добре, защото Конституцията трябва да бъде общо дело.

Това, което сега ще направим, е да внесем проект на решение на Народното събрание за приемане на правила за разглеждане на законопроекта, защото в самия правилник на Народното събрание няма уредена процедура как се гледа проект за изменение на Конституцията, обясни депутатът.

По думите му винаги, когато са се правили изменения на Конституцията са приемани такива правила.

Той обясни, че в момента проектът на решение са се подписали депутати от ГЕРБ-СДС, "Продължаваме Промяната - Демократична България", ДПС и Гроздан Караджов от "Има такъв народ".

Надяваме се проектът да бъде гледан другата седмица в пленарна зала и да бъде приет, за да може Народното събрание да има правила, по които да започне гледането на конституционния проект, коментира Чолаков.