Президентът Румен Радев ще връчи първия мандат за съставяне на правителство на 15 март, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. 

"В изпълнение на чл. 99, ал. 1 от Конституцията на Република България президентът Румен Радев ще връчи мандат за съставяне на правителство на кандидат за министър-председател, посочен от най-голямата по численост парламентарната група - тази на ГЕРБ-СДС, на 15 март 2024 г. в 17 часа", се казва в съобщението.

Очаква се мандатът да получи настоящият вицепремиер и министър на външните работи в оставка Мария Габриел. Тя ще има седмица, за да предложи състав на кабинет.

В рамките на първите два дни от седмицата президентът завърши и кръга консултации с парламентарно представените партии и коалиции. В понеделник и вторник Радев се срещна с представители на шестте партии и коалиции в 49-ото НС. 

От срещите на "Дондуков" 2 стана ясно, че управлявалата досега (не)коалиция иска да има правителство, а преговорите по общото им управление до момента вървели конструктивно, както казаха представители на ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ.

"В основата на бъдещото управление трябва да е споделената отговорност. Имаме нужда от още малко време, за да преодолеем различията и да приключим преговорите", заяви Габриел след консултациите в понеделник.

Премиерът в оставка Николай Денков пък заяви, че съгласието между ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС трябва да доведе до реализирането на първия мандат. "Ако не се намери такова съгласие, най-вероятно ще отидем на избори", предупреди той след консултациите при Радев.

ДПС пък даде заявка, че ще продължи "да бъде фактор на стабилност и разумно да подкрепя онова, което смята, че е в полза на хората" и призова двете първи политически сили да се разберат, защото "друга конфигурация би била много трудна впоследствие".

От "Възраждане" и БСП пък виждат "спасението" на България в нови извънредни избори, а представителите на "Има такъв народ" смятат, че трябва да има "експертно правителство с широка парламентарна подкрепа и всяка партия да носи отговорността за експертите, които е излъчила". Това обаче според тях не може да се случи в този парламент.