Истинската сила и ефект на дипломацията е, когато тя идва преди бомбите и ги предотвратява, а не след опустошенията и жертвите. Това каза президентът Румен Радев по време на конференцията "Войни и мир: ще дойде ли времето на дипломацията?". Събитието е организирано от Института за икономика и международни отношения и фондация "Фридрих Еберт", допълва БТА.

Ако се върнем назад към миналото, ще видим, че човечеството е живяло пренебрежимо малък период във всеобщ мир, докато войните са били неизменен спътник в цялата негова история. Затова е особено тревожен въпросът защо след повече от седем десетилетия на устойчив мир в Европа и липса на глобален военен сблъсък отново войната бушува", коментира Радев. Дори и по времето на Студената война течаха процеси на надграждане на глобалната система за сигурност.

Според него светът се преформатира с неудържими крачки. Преместването на политическите и икономически центрове на изток, новите глобални амбиции на редица държави, отслабването на ролята на ООН за предотвратяване и разрешаване на конфликти, възходът на диктаторски режими, редица регионални групировки, които открито отхвърлят еднополярния модел и застават на позиция на нов многополюсен свят - всичко това е част от един сложен и тежък преход, в който ставаме свидетели как силата на правото все повече отстъпва пред правото на силата и как политиката за мир изчезва от сцената, и как войната се завръща като средство за решаване на конфликти и то в Европа, обясни президентът.

По думите му агресията на Русия срещу Украйна отприщи разпада на глобалната система за сигурност, изграждана с десетилетия. Нашата голяма цел е възстановяването на мира и в Европа, и в Близкия Изток, но постигането на тези цели изисква да имаме обективен и безпристрастен поглед на първо място към войната в Украйна и дълбок, и обективен анализ на факторите, които движат въоръжения конфликт, заяви държавният глава.

Президентът каза, че е споделил на украинския си колега Володимир Зеленски, когато той беше на посещение в България, че въоръженият конфликт в Украйна няма военно решение и единственият начин е да се седне на масата за преговори и да се помисли за рационална формула за мир.

Имаме пред себе си много сложна дипломатическа дилема. Ако тази война не бъде прекратена с примирие за започване на преговори, жертвите и разрушенията ще растат и то с още по-голяма скорост. Но, ако Украйна и цивилизованият свят се примири с отнетите територии по насилствен начин, то означава, че приемаме, че в наше време е възможно със сила да се решават подобни въпроси. Това е голяма дилема, тя е крайъгълният камък на всички дипломатически усилия. Трябва да се намери такава разменна монета, която да гарантира сигурността и на двете страни, коментира Румен Радев.

Трябва да приемем, че наистина е дошло времето за търсене на мир с дипломатически и политически средства, но в никакъв случай това не означава отстъпление пред агресора, каза още президентът.

Най-големият тест и основен въпрос, за да могат да бъдат решени и всички други, е да си отговорим колко ценен е за нас човешкият живот. И днес в Украйна ще загинат стотици хора. Същия подход трябва да приложим и за войната между терористичната групировка "Хамас" и Израел. Преобладаващата част от държавите вече подкрепиха правото на Държавата Израел за самозащита, но това право трябва да се упражнява чрез стриктно спазване на международното право и не трябва да води към катастрофална хуманитарна криза, каза още Радев.

Според президента политиката и дипломацията ще намира все повече място в динамиката на съвременните геополитически процеси и разразили се конфликти.

Дипломацията проправя пътя за предвидимост в международните отношения и заради това е от ключово значение за не голяма страна като България да бъде активна част от всички усилия за издигане на ролята на международното сътрудничество за сплотяване на силите, които са готови да градят нова система за сигурност, основана на ясни правила. България трябва да развива своя капацитет, така че да може активно да допринася в НАТО и ЕС за намиране на консенсусни решения и за отстояване на нашия интерес, каза още Румен Радев.

Една година преговори са по-добре от един ден война. Това пък каза директорът на Института за икономика и международни отношения Любомир Кючуков по време на конференцията.

Не може да бъде спечелена една война, която не може да бъде загубена. Тя не може да бъде загубена, защото и двете страни (Украйна и Русия бел. ред.) разполагат с мощен военен и технологичен ресурс, обясни Кючуков.

20 месеца след началото на войната в Украйна и 75 години след началото на конфликта в Близкия изток ние не сме по-близко до мира. Което означава, че или не сме се опитали, или сме се провалили. И в двата случая се налага да преосмислим подхода, коментира Кючуков.

Според него дипломацията е инструмент на политиката, а от политическия компас изчезна посоката мир и той сочи война и още война. Горчивата ирония е, че не разчитаме на здравия разум, а на страха от глобален конфликт, който да ни доведе до търсене политически решения. Според него обаче дори страхът започва да става дефицитен.

България не е и не може да бъде неутрална, защото е наличие военна интервенция, защото е част от НАТО и ЕС в геополитическия конфликт. Ние не сме част от войната, но сме част от конфликта. Всичко това касае националната сигурност и интереси, каза още Любомир Кючуков.

Москва и Киев се опитват да повлияят на международния контекст на войната в своя полза чрез дипломатически инициативи, каза Жак Папаро

Москва и Киев се опитват да повлияят на международния контекст на войната в своя полза чрез дипломатически инициативи. Това каза Жак Папаро - директор за България на Фондация "Фридрих Еберт", по време на конференцията "Войни и мир: ще дойде ли времето на дипломацията?". Събитието е организирано от Института за икономика и международни отношения и фондация "Фридрих Еберт".

Руската военна дипломация има за цел да отслаби т. нар. колективен запад на глобално ниво с цел да спомогне за спирането на външната подкрепа за Украйна. Украйна работи за изолирането на Русия. Формулата ѝ за мир вече не е насочена към Русия, а към международната общност. Дългото времетраене и глобалното въздействие на войната подтикнаха различни участници да започнат мирни инициативи, но всички са неуспешни, коментира Папаро.

Относно конфликта в Близкия изток - към традиционните противоречия се прибавиха и нечувано варварски терористични деяния, които по никакъв начин не помагат за намиране на едно мирно решение. Времето за дипломацията отдавна е дошло, каза още Жак Папаро.