Президентът Румен Радев отложи посещението си във Ватикана за 24 май по случай тържественото отбелязване на делото на светите братя Кирил и Методий и на Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост, поради ситуацията в Италия, породена от коронавируса.

Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава, уточнявайки, че се очаква посещението на делегациите от България и Република Северна Македония да бъде през втората половина на 2020 г., след уточняването на нова дата с Ватикана.

През последните години делегациите от България и Република Северна Македония установиха практиката заедно да отдават почит пред паметта на св. Константин-Кирил Философ. Президентските институции на двете държави постигнаха съгласие да търсят нова, подходяща и за двете страни дата, на която делегациите от България и Република Северна Македония съвместно да честват в Рим делото на светите братя Кирил и Методий, посочват от "Дондуков"2.

В понеделник беше съобщено за 744 нови случая на заразени с коронавирус в Италия - най-ниското ниво от 4 март. Починалите се увеличиха със 179 до 30 739. Общият брой на заразените в страната е 219 814

Бе съобщено също като положително, че в интензивните отделения за първи път от месец има под 1000 болни - 999 души. 

Пикът на болни от заболяването, причинено от новия коронавирус, настанени в интензивни отделения беше достигнат на 3 април (тогава беше съобщено за 4068 души в интензивни отделения в страната).

Италия планира баровете, ресторантите, фризьорските салони и студиата за красота да подновят работа от 18 май. Регионалните власти получиха правомощия да отменят ограниченията, които първоначално трябваше да останат в сила до 1 юни.

Търговците на дребно, музеите и библиотеките също ще могат да подновят работа от следващия понеделник.