Дори един кабинет да е съставен от експерти, политическото ръководство и политическата отговорност ще бъдат на политическите партии, които застават зад това правителство. Това каза президентът Румен Радев в Анкара, където днес пристигна за церемонията по встъпване в длъжност на президента Реджет Тайип Ердоган, който бе преизбран за трети мандат, предава БТА.

"Да, кабинетът съставен е от експерти, но политическата отговорност ще бъде от партиите, които застават зад това правителство. Много скоро ще проличи коя партия каква доминация има в съответните министерства", коментира държавният глава.

Президентът Радев изрази надежда следващото редовно правителство да следва курса, зададен от служебния кабинет, посочвайки като пример отношенията с Турция. Той припомни срещата си с президента Ердоган през декември миналата година.

"След посещението ми в Истанбул сключихме споразумение и получаваме достъп до всички турски терминали за втечнен газ, с резервиран капацитет от 1,5 млрд. на година, за 13 години. Ние сме единствената страна, която успя да постигне подобно споразумение", каза още Радев.

По думите му тази среща е била решаваща и част от обсъдените тогава проекти вече са изпълнени, а друга са в етап на проектиране и предстои подписване.

По думите му участието в делегацията, с която той пристигна в Анкара на Вежди Рашидов, бивш министър на културата в първото и второто правителство на Бойко Борисов, е доказателство за приемственост.