В официално обръщение към народа държавният глава Румен Радев заяви, че протестът е общнонационален и обединява всички българи, а младите хора върнаха вярата в бъдещето. Преходът започна с мутрите и ще приключи с изхвърлянето им от властта, заяви държавният глава. 

Протестът не е притежание на никой лидер или партия, каза държавният глава. Той отново постави на дневен ред искането за оставка на правителството и главния прокурор.

"Жителите на София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе, Стара Загора, Велико Търново и много други градове са доказателство, че протестът е общонационален и обединява всички възрасти и социални категории", каза Радев.

Той се възхити на куража да се нарекат проблемите с истинските имена. Отбеляза, че има срастване на власт с медии, че държавността ерозира. Тази мобилизация може да промени съдбата на отечеството. Това, което става днес по улиците е достояние на всички български граждани, които отстояват бъдещето си.

Мобилизацията на българите е израз на националния консенсус анти-мафия. На куража да се нарекат проблемите с истинските им имена. На решимостта повече да не се търпи корупцията и нейният чадър в прокуратурата, срастването на властта с медиите, дълбоката държава, която ерозира демократичните институции и закона. Тази мобилизация е огромен исторически капитал, който може да промени съдбините на Отечеството и на всеки от нас. Той не е притежание на никой лидер и никоя партия, а на целия български народ. Това, което става днес по улиците е достижение на всички български граждани, които отстояват днес своето бъдеще. Мобилизацията, която виждаме, е резултат именно на това тяхно усилие, заяви държавният глава. 

Мафията се храни от страха и апатията. Днес нашата борба е в ръцете на хората от протеста., каза Румен Радев. 

Според него оскърбителните внушения, че хилядите българи по площадите са платени и манипулирани, издават арогантност, политическо безсилие и интригите на задкулисието.

Никога народът не е бил по-единен в искането си за законност. Никога народът ни е не е бил по-зрял в решимостта си с постоянство и без насилие да си върне държавата, която му принадлежи, да съхрани природата, да върне справедливостта в правораздаването, което е призвано да я брани", заяви президентът. Лъжи клевети и сеене на разкол, никога народът ни е бил по единен в смелостта си да бъде актьор, а не свидетел да си върне държавата, която му принадлежи, да върне истината в медиите. За това трябва да бъдем мъдри и единни да не се разпиляваме тази обществена енергия, посъветва Радев. 

Сметките на кабинета и главния прокурор да оцелеят с внушения и интриги, отказът да се чуе гласът на България, само удължава кризата - доверието е загубено, отбеляза държавният глава.

Доверието е загубено и това се вижда навсякъде по площадите. Сегашният олигархичен властови модел е изчерпан и отречен от хората. Рестартирането на политическия процес и модернизацията на страната ни минават през оставка на правителството и главния поркурор и честни избори.

Отново призовавам и полицията, и протестиращите за ненасилие и избягване на провокации. В този исторически за страната ни момент не трябва да допускаме да се опорочат справедливите искания на гражданите и да се разпилява енергията за промяна.

Преходът започна с мутрите и ще приключи с изхвърлянето им от властта.