"Отношението към българите в Словакия е на изключително високо ниво. Сънародниците ни тук дават прекрасен пример, че страната ни е съвременна държава, отворена към света", това заяви президентът Румен Радев на среща с представители на българската общност в Братислава.

Срещата се състоя в първия ден от официалното посещение на държавния глава в Словашката република, съобщи прессекретариатът на държавния глава.

По думите му високата оценка към сънародниците ни в Словакия формират още преди век българските градинари, станали символ на трудолюбие, почтеност и лоялност.

"Тези прекрасни впечатления се умножават с идването на последните поколения наши сънародници, които показват, че българинът е висококвалифициран в съвременните технологии", допълни Радев.

Според него всеки, който с труда си гради кариера, допринася и работи за България, защото страната ни е отворена към света, част от европейското семейство.

Снимка: Президентство

"Вие показвате, че България е навсякъде, където има български песни, българска реч и български дух", с тези думи пък президентът се обърна към сънародниците ни, след като ученици от Българското средно образователно училище "Христо Ботев" в Братислава развълнуваха залата с изпълнения на български песни. Радев им благодари, че не забравят традициите и корените си.

В Братиславския замък за среща с държавния глава се събраха наши сънародници и семействата им, учители и ученици от Българското училище "Хр. Ботев", преподаватели и студенти по българистика в университета "Я. А. Коменски", словашки граждани, учили у нас, се казва още в официалното съобщение.