Президентът Румен Радев откликна на молбата на ПП-ДБ да проведе среща с тях преди официалното връчване на мандата на втората политическа сила в парламента, която се оказаха те след раздора в редиците на ДПС, свили се почти наполовина по численост на парламентарната група.

Румен Радев ще приеме ПП-ДБ от 16:00 часа на "Дондуков" 2, съобщиха от президентския пресцентър. Оттам уточняват, че разговорът с президента е по инициатива на ПГ на ПП-ДБ с председател Николай Денков.

"Продължаваме промяната - Демократична България" поискаха срещата с президента Румен Радев, "за да обсъдят актуалната политическа обстановка и възможностите за решаване на политическата криза". Това обявиха с едновременни съобщения във фейсбук страниците си "Продължаваме промяната" и "Да, България".

Ден по-рано, в събота, от ПП се събраха на Национален съвет, но не обявиха решението си. Преди началото му Николай Денков каза, че с ДБ са направили план, който цели "в тази много трудна среда да постигнат максималното".

Междувременно в публичното пространство се прокрадна неофициалната информация, че ПП-ДБ ще поискат от Румен Радев отлагане на връчването на мандата с два месеца, съобщи "24 часа".

Според публикацията това време им било необходимо, за да формират мнозинства за реформи и смяна на регулаторите и на шефовете на службите. Основният закон не предвижда срок за връчването на мандата, но според конституционалистите се приема разумен срок при бавенето, който обикновено не е по-дълъг от седмица.

От ГЕРБ и "Възраждане" призоваха президента да не изпълнява желанието на ПП-ДБ за двумесечно отлагане на връчването на мандата.

Делян Добрев предупреди Румен Радев в пост във Фейсбук, че вторият мандатоносител използва трик на измама, досущ като в играта на карти.

"ППДБ играят хилет. Ясно е, че честно не могат да спечелят избори, но наглостта им достигна нов рекорд. Щели да искат 2 месеца отсрочка от Президента (явно вече не го считат за "Английската кралица"). Г-н Президент, много точно ги кръстихте "шарлатани" и се отрекохте от тях. Не им позволявайте да Ви заблудят повторно и да Ви се качат пак на главата", гласи апелът на Добрев.

"Искат 2 месеца за персонална предизборна кампания, в която, като бъдещ мандатоносител, ще сипят опорки за "реформи, регулатори и регламенти". Като богопомазани ще обявят за корумпирани всички останали партии и политици. Единствената цел на тези 2 месеца е да измамят избирателя, като онова ала-бала с машините, в което замесиха и Вашето име. Не им ги давайте!", призовава депутатът от ГЕРБ, който придружи Бойко Борисов на политическите консултации с държавния глава.

Срещу отлагането на мандата се обяви и лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов, който предложи изход за ПП-ДБ от неудобната ситуация.

"ППДБ искали от Радев да отложи връчването на техния мандат с два месеца. Нашата история не помни по-голямо публично признание на политическо безсилие от това. Ето защо призовавам ППДБ или да върнат веднага мандата, или да отцепят двама депутати от групата си. Така Възраждане ще стане втора политическа сила и ще спести унижението на ППДБ", написа Костадинов в профила си във Фейсбук.

"Освен това така ще спестим и допълнителното унижение, което Радев ще нанесе на парламента, тъй като със сигурност ще предпочете да даде мандата на някоя полуразпаднала се партия, отколкото на най-стабилната политическа формация в България - Възраждане", добави лидерът на "Възраждане".

Очаква се президентът да огласи решението си кога ще връчи мандата след срещата с ПП-ДБ, след като бе анонсирал, че ще го направи тази седмица.